ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Έρχεται τσουνάμι απολύσεων - Στο έλεος των εργοδοτών οι εργαζόμενοι

Στο έλεος των εργοδοτών βρίσκονται οι εργαζόμενοι καθώς με το νόμο του Γιάννη Βρούτση δεν θα υπάρχει προστασία από τις απολύσεις. Όπως εξήγησε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, οι εργαζόμενοι θα είναι τριών ταχυτήτων: αυτοί που θα απολυθούν άμεσα γιατί δεν υπάρχει προστασία, αυτοί που θα έχουν μειωμένο ωράριο και μειωμένους μισθούς..
και αυτοί που εν τέλει θα επιστρέψουν μεν με πλήρες ωράριο αλλά τίποτα δεν τους διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν σε αυτό.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες στο Open o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση απολύσεων. Σήμερα ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς στο ίδιο κανάλι εξήγησε αναλυτικά τι λέει ο νόμος 4690 που ψηφίστηκε την Κυριακή..
Πλέον η προστασία από τις απολύσεις δεν αφορά όλους τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα μπουν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία αλλά μόνο τους εργαζομένους που θα είναι με μειωμένο ωράριο, άρα οι εργαζόμενοι που δεν θα είναι σε μειωμένο ωράριο θα μπορεί ο εργοδότης να τους απολύσει όποτε θέλει.
Επίσης και οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε μειωμένο ωράριο μετά τις 15 Οκτωβρίου θα μπορούν και αυτοί να απολυθούν.
Είναι μονομερές δικαίωμα του εργοδότη να εντάξει εως και το 100% της επιχείρησης σε μειωμένο ωράριο αλλά μπορεί να εντάξει το 80% για παράδειγμα και το άλλο 20% μπορεί να προβεί σε απόλυση. Δεν απαιτείται καμία συναίνεση από τους εργαζόμενους.
Έχουμε δηλαδή τρεις ταχύτητες:
Τους εργαζομένους που θα απολυθούν διότι δεν υπάρχει καμία προστασία. Τους εργαζομένους που θα πάνε σε μειωμένο ωράριο, άρα θα έχουν μείωση 20% στις αποδοχές τους γιατί θα πληρώνει 50% του ωραρίου ο εργοδότης και το άλλο 60% του άλλου μισού άρα 30% το κράτος και τέλος τους εργαζομένους που θα επιστρέψουν με πλήρες ωράριο.
Αλλά δεν δεσμεύεται μια επιχείρηση να έχει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων με πλήρες ωράριο. Τυπικά μία επιχείρηση αν έχει 10 εργαζομένους να βάλει τους 7 σε σύστημα μειωμένου ωραρίου και τους 3 να τους απολύσει.

Κατ. Μπρ. / Αυγή