ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Τζιμ Θορπ, ο εγγονός του «Μαύρου Γερακιού»

Η ιστορία του μεγαλύτερου αθλητή όλων των εποχών

Ο πρώτος μεγάλος αθλητής είχε ένα ελάττωμα. Δεν ήταν λευκός, ούτε καν μαύρος! – Για 25 δολάρια θεωρήθηκε επαγγελματίας και του αφαιρέθηκαν τα χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Στις 27 Ιανουαρίου 1913 η..
αθλητική οικογένεια διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα «εγκλήματα». Στο εδώλιο του κατηγορούμενου ήταν ο μέχρι πριν λίγους μήνες ήρωας Τζιμ Θορπ. Ο πρώτος πραγματικά μεγάλος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε αφήσει άφωνο τον κόσμο με τις επιδόσεις του στη Στοκχόλμη το καλοκαίρι του 1912. Είχε νικήσει με ελάχιστη προετοιμασία το πένταθλο και το δέκαθλο τα δύο επίπονα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού. Μοναδική κατηγορία τα 25 δολάρια που είχε πάρει για να παίξει αμερικάνικο ποδόσφαιρο με την ομάδα του κολεγίου του πριν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς.
«Ελπίζω να με συγχωρήσετε. Ήμουν ένας μικρός Ινδιάνος που δεν γνώριζε τους κανόνες» είπε με την αφέλεια του χωριάτη ο Θορπ στους δικαστές του που όμως δεν συγκινήθηκαν. Η ετυμηγορία τους ήταν καταπέλτης. Ο ήρωας γκρεμιζόταν από το βάθρο του. Αφαιρέθηκαν τα μετάλλιά του και δεν αναγνωρίστηκαν τα ρεκόρ. Προς τιμήν τους οι δεύτεροι των αγωνισμάτων αρνήθηκαν να παραλάβουν τα δικά του χρυσά μετάλλια. Ο «μικρός Ινδιάνος» είχε νικηθεί από τους «κακούς καουμπόι».
Ο Θορπ λίγους μήνες νωρίτερα είχε ζήσει στιγμές δόξας. Ο βασιλιάς της Σουηδίας ο Γουσταύος Ε΄ του είχε πει: «Κύριε είστε ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου».
Λίγες εβδομάδες αργότερα, στην υποδοχή στο Μανχάταν χιλιάδες κόσμου κρατώντας αμερικάνικες σημαίες τον επευφημούσε...

- διαβάστε την ιστορία του Τζιμ Θορπ και δείτε φωτογραφίες και δημοσιεύματα της εποχής στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ