ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Απελευθέρωση απολύσεων, εργοδοτικοί εκβιασμοί, μισθοί φτώχειας

Σε μεγάλο ασθενή της πανδημίας εξελίσσεται η αγορά εργασίας. Καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την καραντίνα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αισθάνονται την επισφάλεια και την ανεργία να τους χτυπούν την πόρτα. Η αγωνία σε πολλούς κλάδους χτυπάει κόκκινο, καθώς οι απολύσεις σταδιακά απελευθερώνονται στις επιχειρήσεις που δεν μπαίνουν στα μέτρα..

Για όσους δεν απολυθούν, οι μειώσεις των μισθών τους θα είναι μια πικρή πραγματικότητα, καθώς θα κληθούν να δουλέψουν με ψαλιδισμένες απολαβές σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον ευελιξίας. Οσοι παραμείνουν στην... έκτακτη συνθήκη της αναστολής θα πρέπει να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα ακόμη και μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ δεκάδες χιλιάδες εποχικοί θα μείνουν φέτος χωρίς δουλειά.
Ο Ιούνιος μπορεί να ανοίγει την πόρτα της σταδιακής επαναφοράς σε μια νέα συνθήκη, η κούρσα όμως για τους εργαζομένους προμηνύεται πολύμηνη και ανηφορική. Οι έξι μήνες μέχρι το τέλος του έτους και ιδιαίτερα όσοι ακολουθήσουν μετά την κουτσή τουριστική σεζόν θα αποκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος μέσα από δύο βασικές μεταβλητές: ύφεση και ανεργία.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως τα εργαλεία συμπίεσης του μισθολογικού κόστους, που παρέχονται τώρα στους εργοδότες ως αντίδοτο στην έκρηξη της ανεργίας, ενέχουν τον κίνδυνο να εγκλωβίσουν χιλιάδες μισθωτούς σε διαφορετικά επίπεδα φτώχειας...
- από ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου στο "Eθνος" (ολόκληρο ΕΔΩ)