ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Η Θηλιά στην ΕΡΤ3

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία στην ΕΡΤ3 την Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020 στις 22:00.
Κεντρικοί «ήρωες» της ταινίας τεκμηρίωσης είναι ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε το 2007 στη συνοικία Σισλί της Κωνσταντινούπολης και η Γκιουλέρ Ζερέ, μέλος ενός ακροαριστερού..
κόμματος, που η τότε κυβέρνηση Ερντογάν την καταδίκασε σε αργό θάνατο, κλείνοντάς την σε ένα λευκό κελί τύπου F και μη παρέχοντας σε αυτήν τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, ενώ είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η τουρκική «δημοκρατία» δεν μπορεί να ανεχθεί πολίτες με διαφορετική εθνική, πολιτική ή σεξουαλική ταυτότητα.
Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν το 2013 και συνεχίστηκαν Ιούνιο του 2016, λίγες ημέρες πριν εκδηλωθεί ένα από τα πιο παράξενα πραξικοπήματα στα παγκόσμια χρονικά, το οποίο μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και ήταν φανερό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κυνηγούσε με μανία το φάντασμα ενός αυτοεξόριστου ιμάμη, του Φετουλλάχ Γκιουλέν, στα γρανάζια της κρατικής μηχανής.
Σε εκείνη τη φάση των γυρισμάτων μίλησαν στον Θωμά Σίδερη 19 δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, 12 δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στις τουρκικές φυλακές. Ανάμεσά τους και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαατίν Ντερμιτάς στην τελευταία συνέντευξη πριν τη σύλληψή του. Σημειώνεται ότι τα ίχνη κάποιων συλληφθέντων έχουν χαθεί.
Στον θλιβερό απολογισμό της ταινίας προστίθεται η φυλάκιση του διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας Οσμάν Γενίς στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κιρκλαρελί, κοντά στην πόλη που γεννήθηκε. Λίγες ώρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2018, η σύζυγος του Οσμάν Γενίς απηύθυνε δημόσιο αίτημα για την αποφυλάκισή του ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται.
Γυρίσματα, εκτός της Τουρκίας έγιναν σε Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα. Η ταινία πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική συμβολή της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και τη βοήθεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων IFJ.
Η ταινία έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής το 2ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιεράπετρας, ενώ ο δημιουργός της έχει τιμηθεί από το ίδρυμα Μπότση, το ίδρυμα Συγγραφέων και Δημοσιογράφων με έδρα τη Νέα Υόρκη (JWF) και τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό KIMSE YOK MU.

H διεθνής έκδοση της ταινίας υπό τον τίτλο THE NOOSE V.2 έχει λάβει τα εξής βραβεία και
διακρίσεις:

- Επίσημη επιλογή υπό την αιγίδα της γερμανικής κυβέρνησης στα πλαίσια των
αντιρατσιστικών εβδομάδων σε Βερολίνο και Λειψία
- Βραβείο County of Fairfax / Washington DC, 2019
- Βραβείο Συνδέσμου Αμερικανοτουρκικής Φιλίας, 2019
- Βραβείο Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων / βραβείο Νέα Υόρκη, 2019
- Βραβείο Platform Dialogue / Βρυξέλλες, 2019

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης
Σενάριο: Θωμάς Σίδερης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γενίς Οσμάν
Μοντάζ: Βαγγέλης Πυρπύλης
Ήχος: Χακάν Γιγμάζ
Μουσική: Θανάσης Αλατάς
Παραγωγός/Παραγωγοί: Αναστάσιος Κατσάρης
Αφήγηση: Έρση Βατού, Θωμάς Σίδερης, Άγης Γυφτόπουλος, Νικολέτα Λιακοσταύρου

Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο για 30 μέρες στα ψηφιακά μέσα της ΕΡΤ.