ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Αμφιλεγόμενη εταιρεία στατιστικής «παρέσυρε» κράτη και ΠΟΥ σε λάθη για την πανδημία!

Δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει ότι μια μικρή αμερικανική εταιρεία αναλύσεων από τις ΗΠΑ με αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία οδήγησε σε λάθη κατά την πανδημία. Συγκεκριμένα η δράση της εταιρείας Surgisphere δίνοντας στοιχεία σε ερευνητές οδήγησε σε αλλαγή της πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και πολλά κράτη, αναφέρει..
ο Guardian στο δημοσίευμά του.
Η εταιρεία παρείχε στους ερευνητές τα στοιχεία που έδειξαν ως επικίνδυνη τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η μεθοδολογία των ερευνητών αλλά και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων προκάλεσε από την αρχή ενστάσεις. Μάλιστα σήμερα το Lancet τήρησε αποστάσεις από την έρευνα που δημοσίευσε, προκαλώντας ερώτηση για την εγκυρότητα των μελετών που φιλοξενούν τα πιο σημαντικά ιατρικά περιοδικά.
Πίσω από τα στοιχεία βρίσκεται η Surgisphere με έδρα τις ΗΠΑ ενώ εντύπωση προκαλούν οι υπάλληλοί της. Σε αυτούς φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο που παράγει περιεχόμενο μόνο για ενήλικες. Η εταιρεία παρείχε στοιχεία σε πολλές μελέτες πάνω στην Covid-19. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να εξηγήσει με επάρκεια τα δεδομένα ή τη μεθοδολογία της.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως. Μάλιστα σε δεδομένα της εταιρείας φαίνεται ότι έχουν στηριχθεί έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε δύο από τα πιο κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το Lancet και το New England Journal of Metedine. Οι σχετικές μελέτες μάλιστα φέρουν και την συνυπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Sapan Desai.
Οι συγκεκριμένες μελέτες προκάλεσαν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην απόφαση του ΠΟΥ και ερευνητικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο για την διακοπή των κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης.
Σήμερα το Lancet εξέδωσε επισήμανση για «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη, ενώ παρόμοια αναγγελία έγινε και από το «New England Journal of Medicine». Συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere θα κάνουν έλεγχο για την προέλευση και την εγκυρότητα των δεδομένων της εταιρείας, λόγω «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.