ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Σωσίβιο το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης;
Προϋποθέσεις και διλήμματα

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα πολλά υποσχόμενο Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο στηρίζεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να στηριχθούν τα κράτη μέλη.
Η μετα-COVID19 εποχή βρίσκει την Ευρώπη σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης ή τουλάχιστον σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζεται “ως όλον” και όχι ως “η Γερμανία και οι άλλοι”..
Το Σχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ένα φιλόδοξο Σχέδιο. Κινήθηκε στη γραμμή της πρότασης των ευρωσοσιαλιστών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έθεσαν εμφατικά στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου και τη χρηματοδότησης χωρίς μνημονιακή δέσμευση των κρατών μελών.
Το θετικό αυτό βήμα έχει ακόμη αρκετές “γκρίζες ζώνες” και ερωτηματικά για το πλαίσιο και το χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων και τις προϋποθέσεις που πρέπει να οριστικοποιηθούν κατά την τελική έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην έγκριση του Σχεδίου και όχι το ρόλο κομπάρσου ακολουθώντας τα χνάρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των συντηρητικών προσεγγίσεών του για την οικονομία και την κοινωνία.
Στόχος είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη κρίσιμες παραμέτρους όπως: Πρώτον, η υπέρβαση με κάθε τρόπο της γνωστής ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, χωρίς καμιά έκπτωση στον έλεγχο των χρηματοδοτικών ροών. Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα όλων και δεν θα πρέπει να κατασπαταληθούν. Δεύτερον, το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ο χρόνος εκταμίευσης, διότι είναι επείγον τα χρήματα αυτά να φτάσουν γρήγορα στα κράτη μέλη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ απαιτείται να οργανώσει άμεσα ένα συστηματικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα παρουσιάσει στην ελληνική Βουλή και θα αποτελεί δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους και τους ευάλωτους που έχουν πληγεί ήδη περισσότερο. Ένα Σχέδιο που θα αναφέρεται σε σύγχρονους τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές, η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία αλλά με έμφαση στη στήριξη των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών αλλά και των ανέργων.
Η συνεργασία με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ήδη σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κορμό του Εθνικού Σχεδίου και συνεχίζει με το Σχέδιο “Νέα Αλλαγή”.
Με το χρηματοδοτικό πακέτο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει περιθώριο για λιτότητα. Η κρίση και η ύφεση που θα επέλθει είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως η οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα σχεδιαστεί μπορεί να αποτελέσει πυξίδα στη μείωση των ανισοτήτων.
Η πανδημία επανέφερε τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και του σοσιαλισμού στο προσκήνιο όσο και αν κάποιοι δυσανασχετούν. Η κοινωνική πολιτική, η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία δοκιμάστηκαν σκληρά αλλά άντεξαν. Το ΕΣΥ, έργο του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε τη σανίδα σωτηρίας των πολιτών και θα ήταν εγκληματικό να αφεθεί στην τύχη του. Πολλά θα κριθούν τώρα για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση...

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής και αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και το κείμενό της είναι από το koutipandoras.gr