ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του Λευτέρη Ξανθόπουλου

Το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουνίου 2020, 22:00-24:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη από το Πρώτο Πρόγραμμα το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» με τίτλο «Ο Βάγγος στον παράδεισο», με κύριο αφηγητή τον σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο.
Με αφορμή τις προφορικές καταγραφές σε κασέτα του καραγκιοζοπαίχτη Ευάγγελου Κορφιάτη ή Βάγγου, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος ξεναγεί τους.. ακροατές στις φτωχογειτονιές του Πειραιά στον Μεσοπόλεμο, στον αυτοσχέδιο μπερντέ του Βάγγου σε διάφορους εργατικούς συνοικισμούς, στις μάντρες των λαϊκών θεάτρων, στις προσφυγικές γειτονιές, πριν και μετά το τέλος του πολέμου.
Σε πρώτο πλάνο η προσφυγική εγκατάσταση, η καθημερινότητα των ανθρώπων στις λαϊκές συνοικίες, ο αγώνας για το μεροκάματο, τα όνειρα των πιτσιρικάδων, οι παραστάσεις καραγκιόζη κάτω από τον νυχτερινό ουρανό του Πειραιά. Σε δεύτερο πλάνο, οι πολιτικές διώξεις, οι αποκλεισμοί, οι απογοητεύσεις, το ξεθώριασμα των ονείρων.
Μέσα από την ποιητική και διεισδυτική ματιά του Λευτέρη Ξανθόπουλου, αναδύεται ένας άλλος, διαφορετικός κόσμος με τις δικές τους χωρικές αναπαραστάσεις, αόρατος για το τότε ελληνικό κράτος.
Διαβάζει ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.