ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Οι ταϊσμένοι σαϊτάδες της «λίστας Πέτσα»

Ιστότοποι - σφραγίδες ως επί το πλείστον, μέλη της «φάρμας των τρολ» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Τέσσερα χρόνια πριν, την 7η Ιουνίου του 2016, ελέω υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νικολάου Παππά ξεκίνησαν οι εγγραφές των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στο Μητρώο Online Media με κύριο στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης στο Διαδίκτυο.
Ως βασικές προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο Online Media ορίζονταν οι καταθέσεις εγγράφων πιστοποίησης..
των στοιχείων των αιτουμένων εγγραφή ιδιοκτητών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης - ονοματεπωνύμων, ΑΦΜ και των λοιπών φορολογικών και εταιρικών στοιχείων. Επίσης, τα στοιχεία των εκδοτών και των διευθυντών των μέσων καθώς και ο αριθμός των εργαζομένων σ’ αυτά δημοσιογράφων και η μορφή της εργασιακής σχέσης τους με την επιχείρηση.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το Μητρώο Online Media περιλαμβάνει 865 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ή ειδησεογραφικών ιστοσελίδων ή σάιτ, όπως τα λέμε στα... ελληνικά. Δεν είναι λίγα, ούτε... πολλά: μόλις 865 «νόμιμα» ειδησεογραφικά σάιτ, ανάμεσα στους χιλιάδες (δεκάδες χιλιάδες) αδέσποτους ελληνικούς ιστότοπους και στα δισεκατομμύρια δικτυακών τόπων (websites) του Ιντερνέτ που διαρκώς αυξομειώνονται... προς τα πάνω.
Υπογραμμίζω ότι, σύμφωνα με τον νόμο (4339/2015 ΦΕΚ Α' 133), οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Online Media επιχειρήσεις «υποχρεούνται να γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οποιαδήποτε μεταβολή των ως άνω στοιχείων εντός δυο μηνών από τη συντέλεσή της». Και ότι -προσέξτε το αυτό- «δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο είχαν (και έχουν μόνο επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και έδρα την Ελλάδα».
*******
Γράφω «προσέξτε το αυτό» διότι ο μίτος της σκανδαλωδώς αδιαφανούς διαχείρισης δημοσίου χρήματος (20 εκατ. ευρώ) εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην περίπτωση της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» ξεκίνησε από την είδηση ότι ένα, τουλάχιστον, από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που μοιράστηκαν το χρήμα της ελληνικής καμπάνιας ούτε εγγεγραμμένο στο Μητρώο Online Media ήταν, ούτε ελληνικό ΑΦΜ διέθετε, ούτε έδρα την Ελλάδα είχε: ήταν... made in USA.
Ακολούθως αποκαλύπτεται ότι καμιά διακοσαριά ακόμα ιστότοποι, από τους 627 που πήραν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», ήταν εκτός μητρώου Online Media και, επομένως, τα πήραν παράνομα - τους τα ’δωσε παράνομα ο Πέτσας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης...
Επειδή ήσαν -είναι δηλαδή- ιστότοποι καταγωγής Νέας Δημοκρατίας και ΣΙΑ, προφανώς. Ιστότοποι - σφραγίδες ως επί το πλείστον, μέλη της «φάρμας των τρολ» της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Που φυτοζωούν αναπαράγοντας τα δοξαστικά πρωτοσέλιδα των ναυαρχίδων του έντυπου και τηλεοπτικού συστημικού μιντιακού στόλου για το μεγαλείο του Κυριάκου Μητσοτάκη...
Μιλάμε για την πλειονότητα των 272 εντύπων (αθηναϊκών και επαρχιακών εφημερίδων και περιοδικών), την πλειονότητα των 83 τηλεοπτικών σταθμών (πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας) και την πλειονότητα των ενημερωτικών ραδιοσταθμών ανάμεσα στους συνολικά 244 ραδιοφωνικούς σταθμούς (αθηναϊκούς και επαρχιακούς) που, μαζί με 627 ιστότοπους, μοιράστηκαν σκανδαλωδώς τα 20.000.000 της κυβερνητικής διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι»...
*******
Γιατί αυτό είναι: τα 20.000.000 ευρώ που μοιράστηκαν σε 1.226 ΜΜΕ για τις διαφημιστικές καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» μοιράστηκαν σκανδαλωδώς:
* Παραβιάστηκε ο νόμος που ορίζει ότι βασικό κριτήριο επιλογής του μέσου στο οποίο ανατίθεται κρατική διαφήμιση είναι «η απήχηση του μέσου ενημέρωσης στο ευρύ κοινό όπως αυτή συνάγεται από το ύψος των ποσοστών τηλεθέασης ή ακροαματικότητας ή αναγνωσιμότητας που συγκεντρώνει κατά το τελευταίο δίμηνο πριν από τη μετάδοση του διαφημιστικού μηνύματος».
* Αποκλείστηκαν (ομολογημένα για πολιτικούς λόγους) ΜΜΕ (όπως «Documento» κ.ά.) που, με βάση το παραπάνω κριτήριο, έπρεπε να είναι δικαιωματικά στη λίστα της καμπάνιας, ενώ προκρίθηκαν άλλα (για... ανομολόγητους πολιτικούς λόγους) που δεν υπάρχουν όχι στο Μητρώο Online Media, αλλά ούτε στον πάτο των ranking του Similar Web και του Alexa.com.*
Τις καυστικές, έως και τοξικές, αντεγκλήσεις περί το «σκάνδαλο Πέτσα» (όπως επικράτησε να τιτλοφορείται, ενώ αφορά την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά) τις έχετε εμπεδώσει, φαντάζομαι, όπως κι εμείς. Έχουν γραφτεί και ειπωθεί, βλέπετε, τα πάντα απ’ τους πάντες για τους πάντες. Παντού, απ’ την «Αυγή» έως τον «Guardian»: η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία για αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

ΥΓ.: Προσωπικά δεν έχω καμία περιέργεια να μάθω τα ταϊσμένα τρολ της Ν.Δ. - τους παράνομα χαρτζιλικωμένους σαϊτάδες του Πέτσα. Λυπάμαι μόνο που μ’ αυτό το νέο παρατράγουδο, αυτή τη βρόμικη συναλλαγή ΜΜΕ - εκτελεστικής εξουσίας, η δημοσιογραφία σταθεροποιεί τη φήμη της ως βιοτεχνία παραγωγής κυβερνητικού σανού.

* Δύο από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς ιστότοπους παροχής πληροφοριών και αναλύσεων για εκατομμύρια ιστοσελίδες

- το κείμενο του Νίκου Τσαγκρή είναι από την Αυγή της Κυριακής (21.6.2020)