ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Άδεια για χρήση ρεμδεσιβίρης ενάντια στον κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Aδεια για τη χρήση του φαρμάκου Remdesivir ως θεραπείας κατά του κορωνοϊού έδωσε o αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο  Ντόναλντ Τραμπ.
Ο επικεφαλής της εταιρείας Gilead, Ντάνιελ Ο'Ντέι, ανακοίνωσε ότι η φαρμακευτική θα διαθέσει άμεσα ένα εκατομμύριο φιαλίδια του φαρμάκου Remdesivir..

Tην Τετάρτη, η Gilead παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης, που έδειξαν πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων.
Η μελέτη είναι «ενός σκέλους», το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν. Σε αυτή εξετάστηκαν 1.063 ασθενείς που έλαβαν το remdesivir ή ένα εικονικό φάρμακο. Ο χρόνος ανάρρωσης ήταν κατά μέσο όρο 11 ημέρες σε όσους πήραν το σκεύασμα, έναντι 15 ημερών σε όσους δεν τους χορηγήθηκε.
Ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι το αντιιικό φάρμακο remdesivir είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του νέου κορωνοϊού. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το remdesivir είχε σαφές, σημαντικό και θετικό αποτέλεσμα» στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας των ασθενών» και αυτό αποδεικνύει ότι «ένα φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό» εκτίμησε ο Φάουτσι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.