ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Πατρίς, θρησκεία, Κεραμέως

Διαγωγή κοσμία μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού, με περισσότερες εξετάσεις και δώρα σε ΙΕΚ.
Ας αρχίσουμε ανάποδα ή με την κανονικότητα που έχει αποτυπωθεί ως εμπειρία χιλιάδων ημερών εκπαιδευτικής ιστορίας: με τρεις αράδες όλες κι όλες από τις 125 σελίδες με τα 98 άρθρα τού υπό διαβούλευση πολυνομοσχεδίου για την παιδεία: «Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής μαθητών της..
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των απολυτηρίων, των αποδεικτικών απόλυσης και λοιπών αποδεικτικών και πιστοποιητικών σπουδών». Σωτήριον έτος 2020, επί κυβέρνησης ΝΔ, πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Με τις λέξεις «διαγωγή κοσμιοτάτη», «διαγωγή κοσμία» ή «επίμεμπτη» αποτυπώνονται η παιδαγωγική πρακτική και ο κώδικας επιβολής συμπεριφοράς της κυβέρνησης σε σχολεία, πανεπιστήμια και… Εξάρχεια. Είναι το ιδεολογικό επίχρισμα με το οποίο η κυβέρνηση σπατούλαρε τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις με ταξικό χαρακτήρα και την επιδίωξη επιχειρηματικών ομίλων να βάλουν πόδι στα σχολεία.
Ο φέλεκας (φάλαγγας, σαν να λέμε), η ράβδος, η «παιδαγωγική δύναμη του οφθαλμού» (το αγριοκοίταγμα αλλιώς) ήταν κάποτε μέθοδοι επαναφοράς της τάξης στο σχολείο. Και το «βιβλίο της αισχύνης» υπήρχε κάπου στη δεκαετία του 1880-90 στην Ελλάδα. Για να εγγράφεται σε αυτό η διαγωγή ως ηθικός στιγματισμός. Αναπαράγεται ο αυταρχισμός και η αναγραφή σε απολυτήριους τίτλους πάει κι έρχεται στο «νέο» σχολείο και πανεπιστήμιο των λίγων, της δήθεν αριστείας.
Δεν ήταν τυχαία η παράλειψη της υπουργού στο μήνυμα που απηύθυνε την 28η Οκτωβρίου 2020 να αναφέρει ότι οι Ελληνες πολέμησαν ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Ούτε το διαρκές αλληθώρισμα του υπουργείου στα ράσα και σε αντιλήψεις ακραίες και οπισθοδρομικές σε θέματα οικογένειας και αμβλώσεων. Μετά τη διαγωγή θα κρέμονται σαν απειλές οι ποδιές, τα πηλήκια και οι συμπεριφορές αλλοτινών εποχών. Επί ΝΔ δεν θα προταθεί για ανάγνωση βιβλίο του κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρου. Για να μη θυμίζει ότι οι άτακτες και άτακτοι πιτσιρίκες και πιτσιρίκοι όλων των εποχών κάνουν βουτιά στο θυμικό της εφηβείας, όπως το 1995, γιατί ένα παιδί που έφτασε ως το ΣτΕ αρνιόταν «επιμόνως και χωρίς δικαιολογία» να απαγγείλει την προσευχή. Ο Ζήσης Απόστολος (Σκάρος) «απελύθη» με διαγωγή κοσμία, όντας στην Ε΄ Γυμνασίου στην Καβάλα το 1933-34, γιατί πρωτοστάτησε στη μαθητική απεργία (15/11/33). Αντίθετα, η υπουργός θα προτιμήσει να απονείμει βραβεία στη fake άριστη της NASA Ελένη Αντωνοπούλου.

Νομοσχέδιο καραντίνας

Οι επιλογές της Νίκης Κεραμέως και της κυβέρνησης είναι επιστροφή στο «γαλάζιο» μέλλον των νεοφιλελεύθερων επιλογών σε γραμμή ΕΕ και ΟΟΣΑ. Μέσα σε συνθήκες καραντίνας (όχι τυχαία) φέρνει το πολυνομοσχέδιο με αλλαγές σε όλο τον κορμό της εκπαίδευσης, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με φορείς, που δυσκολεύει τη φοίτηση, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους μαθητές, αλλάζει εξεταζόμενα μαθήματα, αυτονομεί ενίοτε την ύλη από σχολείο σε σχολείο, φέρνει αλλαγές στα ΑΕΙ.
Είναι ενδεικτικό ότι:
• Για τα εξεταζόμενα μαθήματα των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης καθώς και των απολυτήριων εξετάσεων της Γ΄ λυκείου επιλέγονται υποχρεωτικά θέματα κατά το ήμισυ από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που συστήνεται και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
• Ο μαθητής προάγεται ή απολύεται μόνο όταν έχει σε κάθε μάθημα ετήσια επίδοση τουλάχιστον δέκα ή γενικό μέσο όρο τουλάχιστον δεκατρία. Αν μάλιστα έχει βαθμό μικρότερο από δέκα σε περισσότερα από τέσσερα μαθήματα, θα επαναλαμβάνει την τάξη.
• Ο μέγιστος αριθμός στα νήπια – προνήπια είναι 24 ανά τμήμα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός είναι 16.
• Τίθεται ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) τα 17 έτη, αφήνοντας έξω όλους όσοι αναζητούν δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση.
• Δυσκολεύουν ακόμη και τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια καθώς ορίζεται «βάση μετεγγραφής», που είναι τα μόρια που προκύπτουν από τα μόρια της βάσης εισαγωγής κάθε τμήματος ΑΕΙ αφαιρώντας 2.750 μόρια. Επίσης, το «ατομικό εισόδημα» και το οικογενειακό εισόδημα προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων οικονομικών ετών.
• Αλλαγές και στην εκλογή πρυτανικών αρχών, καθώς θα διεξάγεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στην εκλογή πρύτανη και αντιπρύτανη δεν θα συμμετέχουν καθόλου οι φοιτητές. Επίσης, η σύγκλητος θα καταρτίζει ενιαίο («παραταξιακό») ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού με τον υποψήφιο πρύτανη και τους τέσσερις υποψήφιους αντιπρυτάνεις, καταργώντας τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια μόνο για πρυτάνεις και μόνο για αντιπρυτάνεις.

- από ρεπορτάζ της Παναγιώτας Μπίτσικα στο documentonews (oλόκληρο ΕΔΩ)