ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

55 δημοσιογράφοι θύματα του κορωνοϊού

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους δύο μήνες στον κόσμο από τον Covid-19, σύμφωνα με την Press Emblem Campaign που καταγγέλλει την ανεπαρκή προστασία των εργαζομένων στα μέσα που καλύπτουν την πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 233.000 ανθρώπους εκ του συνόλου των 3.264.200 εκατομμυρίων.. κρουσμάτων παγκοσμίως.
Πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου την προσεχή Κυριακή, η ελβετική PEC προειδοποιεί ότι πολλοί δημοσιογράφοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να καλύψουν την κρίση του νέου κορονοϊού κι ορισμένοι αρρωσταίνουν από τη νόσο.
Στην ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Γενεύη και αγωνίζεται για την προστασία των δημοσιογράφων, αναφέρει ότι από την 1η Μαρτίου κατέγραψε «τον θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού 55 δημοσιογράφων σε 23 χώρες» διευκρινίζοντας ότι «η επαγγελματική αιτία κάποιων από αυτούς τους θανάτους δεν διαπιστώνεται πάντα».
«Οι δημοσιογράφοι διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους σε αυτήν την κρίση, διότι πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν, πηγαίνοντας σε νοσοκομεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από γιατρούς, νοσηλευτές, πολιτικούς ηγέτες, ειδικούς, επιστήμονες, ασθενείς» υπογραμμιζεται.
Η μάχη εναντίον της πανδημίας, «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από ορισμένες κυβερνήσεις για να καταστείλουν τις ελευθερίες της έκφρασης, των συναθροίσεων, των διαδηλώσεων» καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της PEC, Μπλέζ Λεμπάν ζητώντας «όλα τα κράτη να σέβονται το δικαίωμα στην πληροφόρηση των πολιτών και το δικαιώματά τους στην υγεία». - πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ