ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Τα δύο θέματα που παρέλειψε ο Μητσοτάκης

Φορτωμένο με περισσότερα εγώ από τα προηγούμενα, το όγδοο κατά σειρά τηλεοπτικό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες για τη σταδιακή επαναφορά σε κάποιο είδος «πανδημιακής κανονικότητας» : κατάργηση των SMS και των περιορισμών των μετακινήσεων εντός νομού καθώς και σταδιακό..
άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής (για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια δεν αναφέρθηκε ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι επόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι). Στην ενδοκυβερνητική μάχη της εκπαίδευσης φαίνεται ότι κέρδισαν οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων που ζητούσαν να ανοίξουν για να εισπράξουν τα δίδακτρα, ενώ μετά το στημένο σόου Μπακογιάννη-Πρωτοψάλτη της Κυριακής έξω από του Μαξίμου και τις αντιδράσεις των ιεραρχών, ο πρωθυπουργός τους έκλεισε το μάτι ανοίγοντας τις εκκλησίες και φιλώντας το χέρι τους: «Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προστατεύσουμε. Δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας», ήταν από τις πρώτες φράσεις της ομιλίας του.
Αυτά που έχουν ενδιαφέρον είναι δύο ζητήματα στο οποία, απέφυγε να αναφερθεί το μακροσκελές πρωθυπουργικό διάγγελμα.
Το πρώτο είναι τα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Προφανώς τα όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί δεν πρόκειται να ισχύσουν τον Μάιο, διαφορετικά ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα το είχαν θριαμβευτικά ανακοινώσει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, όπως τα χιλιάδες καταστήματα εστίασης μέχρι την 1η Ιουνίου. Αλλά και όσες ανοίξουν νωρίτερα, πάλι θα έχουν περιορισμένη πελατεία, σε σχέση με πριν ενώ καλύτερα να μην γίνεται λόγος για τις κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις.
Την  ίδια ώρα δηλαδή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί μαζί με τη φτώχεια, η κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει την ενίσχυση εργαζόμενων υπό αναστολή στη σχέση εργασίας τους και επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές και τον Μάιο. Η χώρα παραμένει ουραγός σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα μέτρα στήριξης, την ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα παραποιεί αριθμούς και ποσοστά για τα κρούσματα και τους θανάτους σε σχέση με άλλες : «στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες », επέμενε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι γεγονός και μάλιστα πολύ θετικό ότι η χώρα απέφυγε την εκατόμβη, αλλά  σε καλύτερη θέση ως προς τον αριθμό των θυμάτων σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκονται σχεδόν όλες οι χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Βοσνία, Β. Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο) καθώς επίσης η Σλοβακία, η Πολωνία, οι Βαλτικές και αρκετές χώρες με πολύ μικρότερο βέβαια πληθυσμό. Σε θανάτους ανά εκατομμύρια καλύτερες επιδόσεις έχουν Σλοβακία, Ουκρανία, Ρωσία, Λετονία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Μάλτα, Αλβανία, Μαυροβούνιο.
Το δεύτερο θέμα που δεν  μάθαμε πολλά πράγματα, είναι με ποια επιστημονική μέθοδο θα γίνει ο σταδιακός απεγκλωβισμός των Ελλήνων από την καραντίνα. Με την εξαίρεση του αλλοπρόσαλλου Τραμπ που σύστησε στους πολίτες να καταπίνουν απορρυπαντικά, όλες οι χώρες που επίσης αυτόν τον καιρό αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς παίρνουν παράλληλα  συγκεκριμένα μέτρα, από τη Γερμανία που προχωρεί σε μαζικά τεστ μέχρι τη Γαλλία που επιχειρεί να ελέγξει τις επαφές και την πηγή πιθανών κρουσμάτων, μέσα από μια εφαρμογή στα κινητά. Ιδίως τα μαζικά τεστ κρίνονται τελείως απαραίτητα, αλλά ο πρωθυπουργός αρκέσθηκε να αναφέρει ότι «μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού ». Πόσα, πως και πότε; σε αυτά τα κρίσιμο ερωτήματα δεν απαντάει ούτε το επιστημονικό επιτελείο.
Στην Ελλάδα μοιάζει να πηγαίνουμε στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα και την τύχη που προστάτευσε τη χώρα μέχρι τώρα. Το ερώτημα είναι αν η τελευταία θα συνεχίσει να ταξιδεύει μαζί μας, πριν ο κοροναιός αρχίσει να κάνει βόλτες με τα σχολικά λεωφορεία.

Στέλιος Κούλογλου / tvxs