ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μισή δουλειά, μισός μισθός!

Επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και επιστροφή της πλειονότητας των εργαζομένων, αλλά με μισθούς που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που είχαν οι εργαζόμενοι στην προ πανδημίας περίοδο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το περίφημα Recovery Plan, στο οποίο είχε αναφερθεί διεξοδικά..
η «Αυγή» της Κυριακής στις 19 Απριλίου, επιβεβαιώνεται πλήρως και τίθεται σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες προβλέποντας μειωμένους μισθούς κατά 50% και κάλυψη μέρους των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων από το κράτος.
Το Recovery Plan βασίζεται στην πολιτική του kurzarbeit, που σημαίνει απασχόληση μειωμένου χρόνου, κατ’ ουσίαν μερική απασχόληση, που μπορεί να είναι έως και μηδενική και εφαρμόζεται στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προτείνει αρθρογραφώντας στη «Ναυτεμπορική» (22.4.2020) ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να υιοθετεί πλήρως αυτές τις απόψεις, ενώ αναμένει και τα σχετικά κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE», το οποίο έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο, να επιδοτεί δηλαδή τους εργαζόμενους καταβάλλοντας μέρος των αποδοχών τους.

Αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης:
1. Παρατείνεται για τον Μάιο (πιθανότατα και μετά τον Μάιο) το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και όσοι εργαζόμενοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους θα εξακολουθούν και τον ερχόμενο μήνα να λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ.
2. Για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ευχέρεια των εργοδοτών στο πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν. Με άλλα λόγια, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, παρ’ όλο που θα είναι ανοιχτή η επιχείρηση και θα λειτουργεί κανονικά, θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιους αλλά και πόσους εργαζόμενους θα επαναφέρει στην εργασία τους για αρκετό διάστημα μετά την επανέναρξη των εργασιών της.

3. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα υπάρξει γενίκευση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Επομένως, θα προβλέπεται δεκαπενθήμερη εργασία τον μήνα με καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 50% από την επιχείρηση.
4. Για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν προβλέπονται συνδυαστικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν το 50% του μισθού και το ίδιο ποσοστό όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές.
5. Στο 50% του μισθού των εργαζομένων θα προστίθεται και το 50% του κρατικού βοηθήματος των 534 ευρώ. Έτσι, με το πρόσχημα της "αιφνίδιας επιβάρυνσης" των επιχειρήσεων με υψηλό εργατικό κόστος σε μια ήδη κατεστραμμένη αγορά, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με έναν άτυπο νέο μισθό, ο οποίος στα κατώτερα κλιμάκια θα αντιστοιχεί σε "υποκατώτατο" μισθό.
 Γενίκευση της ευελιξίας
6. Το Recovery Plan προβλέπει ακόμα γενίκευση των μέτρων ευελιξίας από τις επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων, όπως προβλέπεται μέχρι τώρα. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα τη μετατροπή της σύμβασης πλήρους εργασίας σε μερική απασχόληση με απόφαση του εργοδότη.
7. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του μήνα δεν αποκλείεται να προβλεφθεί η δυνατότητα ώστε ο εργοδότης να διακόψει την αναστολή της σύμβασης και να επαναφέρει τον εργαζόμενο στην εργασία. Σ’ αυτή την περίπτωση το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή για λιγότερο από 30 ημέρες θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση πλέον τα 534 ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί

Οι νέοι μισθοί με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα διαμορφωθούν ως εξής:
α) Κατώτατος μισθός. Για δεκαπενθήμερη απασχόληση ο μισθός θα διαμορφώνεται στα 290 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει και το 50% των 534 ευρώ, δηλαδή άλλα 267 ευρώ και έτσι ο (νέος) τελικός μισθός θα διαμορφώνεται στα 557 ευρώ, κάτω δηλαδή από τα σημερινά όρια του κατώτατου μισθού.
β) Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ. Με τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και απασχόληση 15 ημερών, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Και ανεβαίνει στα 667 ευρώ με την κάλυψη κατά 50% του επιδόματος των 534 ευρώ.
γ) Για τον ίδιο εργαζόμενο με τον μισθό των 800 ευρώ, στην περίπτωση που κληθεί να εργαστεί με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, οι αποδοχές θα μειωθούν κατά 45% και θα πέσουν στα 467 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ κάτω και από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.
Τέλος, στην ομολογουμένως ακραία περίπτωση εργαζόμενου με μερική απασχόληση που θα μπει στο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας οι αποδοχές θα πέσουν στα επίπεδα που έχει ένα χαρτζιλίκι, δηλαδή κοντά στα 100 με 150 ευρώ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν ο εργαζόμενος σε αυτή την περίπτωση δικαιούται μέρος του επιδόματος των 534 ευρώ.

Aνδρέας Πετρόπουλος / avgi.gr