ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Οι εργοδότες τώρα και στο σαλόνι σου

Οι μεταβολές και οι κίνδυνοι που φέρνει η εξάπλωση της τηλεργασίας λόγω κορωνοϊού

«Δυστυχώς χθες αναγκάστηκα να χάσω μία ημέρα κανονικής άδειας, διότι είχε πρόβλημα η σύνδεση του ίντερνετ στην περιοχή μου και δεν μπορούσα να δουλέψω και να εξυπηρετήσω τους πελάτες». O τεχνικός της εταιρείας Nova -εργάζεται από το σπίτι λόγω πανδημίας- αφήνει να του ξεφύγει.. ένα παράπονο στον, αγανακτισμένο με την ταχύτητα του ίντερνετ και επίσης τηλεργαζόμενο, πελάτη της εταιρείας.
Εργαζόμενη σε κατάστημα του ΟΤΕ αναφέρει ότι υποχρεώθηκε σε κανονική άδεια, επειδή δεν υπήρχε τρόπος να εκπαιδευτεί στο νέο αντικείμενο που της ανατέθηκε.
Οι ημέρες της καλοκαιρινής άδειας, παράπλευρη απώλεια μίας νέας πραγματικότητας την οποία βιώνουν αρκετοί εργαζόμενοι λόγω κορωνοϊού. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata (19-23 Μαρτίου), το 17% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δουλεύει από το σπίτι, ενώ πριν από την πανδημία, οι τακτικά τηλεργαζόμενοι στη χώρα μας αποτελούσαν μόλις το 5% του συνόλου των μισθωτών (στοιχεία του ILO) .
Τι γίνεται όταν αυτό το σπίτι (ως προέκταση, πλέον, του γραφείου) δεν είναι αρκετά μεγάλο, ώστε ο εργαζόμενος να δουλεύει απερίσπαστος, χωρίς να ενοχλεί (ή να ενοχλείται από) όσους συμβιώνουν μαζί του; Τι γίνεται όταν μαζί του ζουν ανήλικα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα ή βοήθεια στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, την ίδια ώρα που ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να δουλεύει; Ακόμα, ποιος πληρώνει το (επιπλέον) ρεύμα που καταναλώνεται ή τους λογαριασμούς τηλεφώνου; Τη φθορά του υπολογιστή και του εξοπλισμού; Πώς επηρεάζεται το ωράριο και πώς διασφαλίζεται η τήρησή του;
Αυτά είναι τα πρώτα ερωτήματα, αφού προσπεράσουμε την επιφάνεια με τα θετικά της τηλεργασίας: οι εργαζόμενοι προστατεύονται από την έκθεση στον ιό, γλιτώνουν το κόστος μετακίνησης, καθώς και ορισμένα «περιττά» έξοδα (καφέδες, φαγητό απ’ έξω).

Διαρκής... τηλε-ετοιμότητα

«Συνάδελφοι καταγγέλλουν στο σωματείο ότι δέχονται mail στις 6 το απόγευμα ή και αργότερα, γενικά τα όρια μεταξύ ελεύθερου χρόνου και δουλειάς, μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής γίνονται δυσδιάκριτα», αναφέρει στην «Εποχή» η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας που προέρχονται από την πρώην ΕΘΝΟDATA.
Πολλοί εργαζόμενοι στον τραπεζικό ή άλλους κλάδους προέβησαν σε ανάλογες περιγραφές. Δηλώνουν ότι βρίσκονται διαρκώς σε διαθεσιμότητα, ενώ η συνεχής χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελεί παράγοντα στρες, απειλώντας την ψυχική υγεία των εργαζομένων (βλέπε σχετικά το ρεπορτάζ της Μελπομένης Μαραγκίδου στο Vice: «Η τηλεργασία “σκοτώνει” το οκτάωρο»).
Πώς αμείβεται άραγε η τηλε-ετοιμότητα, δηλαδή η απαίτηση του εργοδότη να είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή, το κρισιμότερο ερώτημα.
Στο ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ φτάνουν σωρηδόν ανάλογες καταγγελίες, ενώ το σωματείο των εργαζόμενων της Vodafone αναφέρει ότι η διευθύντρια προσωπικού βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει τις πιέσεις για καθιέρωση του 9ωρου.

από ρεπορτάζ του Τάσου Γιαννόπουλου στην Εποχή / περισσότερα στο left ΕΔΩ