ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ξέσπασμα Τσιόδρα: Εμείς δεν έχουμε αγωνία;

Ξέσπασε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την δυσφορία του για τις επικρίσεις και για όσους εμφανίζονται να γνωρίζουν περισσότερα για τον νέο κορωνοϊό.
«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν.. την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;» ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε.

«Δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες»

Σε ερώτηση για τα παιδιά, ο κ. Τσιόδρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι τα είχε χαρακτηρίσει «υγειονομικές βόμβες». Αν είχα πει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να με είχατε καθαιρέσει την ίδια στιγμή. Κάνουμε το άνοιγμα αυτό (σ.σ. των σχολείων), εξήγησε, γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ» σημείωσε, ενώ ζήτησε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που υπάρχει στην οικογένεια του παιδιού άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Γιατί τώρα λέμε «ναι» στις μάσκες

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα σε περίπτωση μη χρήσης της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας αντιπαρήλθε τα περί ποινών και επέμεινε ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με σωστή χρήση του αντισηπτικού. Παράλληλα, εξήγησε εκ νέου γιατί η Επιτροπή των ειδικών λέει τώρα «ναι» στην χρήση της μάσκας.
Η ιατρική μάσκα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υγειονομικούς χώρους, εξήγησε, ενώ είπε ότι την υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν χρειάζεται κανείς να την βρει στο εμπόριο, αλλά να την φτιάξει μόνος του στο σπίτι, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει σχετικό βίντεο με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.
Ακόμη, εξήγησε γιατί το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. όπως ανέφερε, τα καταστήματα που θ' ανοίξουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι μόλις το 10% του συνόλου και αυτά επελέγησαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Οι καφετέριες και οι χώροι εστίασης είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός» εξήγησε, αιτιολογώντας γιατί δεν θα ανοίξουν άμεσα.

«Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό» είπε για τη μάσκα. «Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Άρα, εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας, για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία και γι' αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της χρήσης, παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις και αντεπιχειρήματα».