ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Σταματά προληπτικά η διανομή του Ζαντάκ

Η εταιρεία Sandoz, που ανήκει στη Novartis, ανακοίνωσε, την Τετάρτη, ότι αναστέλλει τη διανομή του γνωστού φαρμάκου Ζαντάκ σε όλες τις αγορές που κυκλοφορεί, καθώς εντοπίστηκε συστατικό που ενδέχεται να είναι καρκινογόνο.
Ο ελβετικός κολοσσός προέβη σε αυτή την ενέργεια μετά από έρευνες αμερικανικών και ευρωπαϊκών φορέων για την παρουσία του συστατικού..
N-nitrosodimethy (NDMA) στην ουσία ρανιτιδίνη και συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν όντως είναι καρκινογόνα.
Η διανομή του φαρμάκου ήδη σταμάτησε στον Καναδά, όμως όλες οι βερσιόν του Ζαντάκ (γενόσημες ή μη) που είναι ήδη στα φαρμακεία θα συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά.
Η αναστολή διανομής είναι διαφορετική από την ανάκληση, επισημαίνει το Reuters σε τηλεγράφημά του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η Novartis διευκρίνισε ότι οι ενέργειες αυτές είναι προληπτικές και επιπρόσθετα μέτρα θα εφαρμοστούν εάν αυτό απαιτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.
Σημειώνεται ότι πριν από τρεις ημέρες σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων επισημαίνοντας ότι «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πρόκειται να αρχίσει την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (ranitidine) αφού σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA).
- από efsyn