ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Μιθριδάτου ανάβασις


Δύο τινά συμβαίνουν: Ή απέκτησαν χιούμορ στον ΣΥΡΙΖΑ ή κάνει φριλάντζες στην Κουμουνδούρου ο Γκρίνμπεργκ! Το πρώτο είναι δύσκολο, όχι μόνο γιατί η αριστερά δεν διατηρεί τα καλυτέρας των σχέσεων με την ειρωνεία (πλην Βάρναλη, αλλά τέλος πάντων), το δεύτερο, πάλι, είναι αδιανόητο, μιας και ό,τι έχουν σε λεφτά οι κόκκινοι (μπορντοροδοκόκκινοι, ας πούμε) το ρίχνουν στα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Που να βρεθούν γκρίνμπακς για τον Σταν; Εκτός πια κι αν ο Αμερικάνος γκουρού κάνει κόκκινα μεροκάματα, για την ψυχή καμιάς θείας του που είχε υποφέρει επί Μακαρθισμού. Όλα είναι πιθανά, δεν ξέρεις…

Συγχωρείστε μου τη φλυαρία, αλλά αυτή η πρωτοβουλία να ανακοινωθεί πρωταπριλιά η υποψηφιότητα του Μιθριδάτη με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, μπέρδεψε ακόμη και τα μεγαλύτερα γατόνια.

Σάββατο βράδυ είμαι στη μαμά στο Τρίκαλο και βλέπω «Μαχητές των Δρόμων 9» στο κινητό (αν ξέρατε πόσες ψυχές έχει σώσει το Netflix, από τη μανία των μανάδων για ελληνικά σήριαλ και Κοκλώ…), ντριν ντριν το τηλέφωνο η φίλη μου η Τζένη (ας την πούμε Τζένη), δημοσιογραφικό δαιμόνιο από τα λίγα. Έλα Τζένη, έλα Χρήστο, αλήθεια είναι; Ποιο να είναι αλήθεια Τζενάκι μου, ότι πάει υποψήφιος ο Μιθριδάτης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρηστάκο μου. Αντραλίζομαι εγώ, που λέμε και στο χωριό μου!

«Κάτσε» της λέω, «θα το ψάξω». Στέλνω μήνυμα σε Ηλιόπουλο αν ισχύει, απαντάει εκείνος ότι ισχύει, ξαναπαίρνω Τζένη. «Έτσι κι έτσι», της λέω. «Φοβερή επιτυχία», απαντάει η Τζένη, που έχει καβατζώσει τα πρώτα «άντα», αλλά είναι μακριά ακόμη απ’ τα δεύτερα. Άρα κατέχει λίγο καλύτερα από εμένα την ψυχολογία των πιτσιρικάδων, της νεολαίας δηλαδή, που όλοι την τρέμουν και όλοι να την ενθυλακώσουν θέλουν. «Εξηγήσου», της λέω, «εδώ και τώρα».

«Ρεπόρτερ», μου λέει, «απλό είναι το πράγμα. Ξέρεις πόσα βιούζ έχει κάνει το “Για να μην τα χρωστάω” στο γιουτούμπι;»
«Κάνα μύριο, πάνω κάτω;», αναρωτιέμαι εγώ.
«Βλάκας είσαι», μου απαντάει. «έχει ξεπεράσει άνετα τα δυόμιση εκατομμύρια, συγκρίνεται από μόνο του με όσους και όσες είχαν κατέβει στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη. Άλλο πράγμα βέβαια, αλλά ο αριθμός είναι ίδιος…»
«Μιλάμε για φαινόμενο όχι μαλακίες», της λέω.
«Μιλάμε για φαινόμενο», μου αντιγυρίζει, «και μην ξεχνάς ότι κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου δεν τόλμαγε να μιλήσει κανείς. Το ξεκίνησες εσύ με το χαρτάκι της ΕΡΤ, το συνέχισε η Νάταλι με τη συνέντευξη απ’ το θύμα του Λιγνάδη και το απογείωσε ο Μιθριδάτης με το “Για να μην τα χρωστάω”»!

Την άκουσα, την ευχαρίστησα για το μάθημα, κλείσαμε, κοίταξα λίγο τα στοιχεία από το 2019 και το Νότιο Τομέα. Συμμετοχή 61,15 %, ποσοστό Νέας Δημοκρατίας 39,49 %, ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ 32,03 %, ποσοστό ΚΚΕ 7,13 %, ποσοστό ΚΙΝΑΛ 5,72 %, ΜέΡΑ25 4,44 %, Ελληνική Λύση 2,99 %, Χρυσή Αυγή 2,42 %. Εννιά έδρες η Νέα Δημοκρατία, πέντε ο ΣΥΡΙΖΑ, από μία το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Ως εκ τούτου; Ως εκ τούτου, αν κατορθώσει ο Μιθριδάτης και κινητοποιήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες πιτσιρικάδες, που είτε δεν θα ψηφίζανε είτε θα σκορπάγανε δεξιά αριστερά, περισσότερο τρολάροντας και λιγότερο ψηφίζοντας, όχι μόνο θα εκλεγεί βουλευτής πανηγυρικά, αλλά θα δώσει και μια πρωτιά απολύτως αναγκαία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς θα το πετύχει αυτό, το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους μας και όλες μας ο ίδιος, μιας και τα κανάλια επαφής του με τη νεολαία δεν τα οικοδόμησε χτες, τα έχει σενιάρει εδώ και δεκαετίες. Απλό είναι παιδιά:
Κάθεται στ’ αυγά του; Γελάει ο κόσμος.
Βάζει τα δυνατά του; Παίρνει σώβρακα!

Υ.Γ. 1: Όσο για τα ολισθήματα του παρελθόντος σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, δικαίωμα δια να ομιλούν (που θα έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Μένιος) έχουν μόνο οι αναμάρτητοι και οι αναμάρτητες. Οι υπόλοιπου και οι υπόλοιπες, καλό θα ήταν να το βουλώνουν γιατί αυτή η ρουφιάνα το ίντερνετ κρατάει αρχείο και δεν είναι όπως παλιά που κρυβόσαντε οι αμαρτίες κάτω απ’ το χαλί…

Υ.Γ. 2: Αντιγράφω από σημείωμα του Μανώλη Κοττάκη, την περασμένη Κυριακή στην “Εστία”:
«Η ΝΔ αυτή τη στιγμή προηγείται σαφώς στους άνω των 55 ετών, που είναι η πλειονότητα στο εκλογικό σώμα, αλλά υστερεί σαφώς στους ψηφοφόρους ηλικίας 30-40 ετών, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις ηλικίες 18-30, καθώς και σε όσους έχουν μισθό έως 1.500 ευρώ. Αυτά».

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost (4.4.20203)