ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Κανένας περιορισμός στον δημόσιο λόγο


Aνακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για το εξώδικο Μπέου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για το εξώδικο του Δήμαρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου. Οπως αναφέρεται στην ανακοινωση

της  ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε: 

"Το εξώδικο Μπέου απευθύνεται προς  τους εκδότες και διαχειριστές εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών και ιστοσελίδων που εκδίδονται ή λειτουργούν στον Δήμο Βόλου καλώντας αυτούς, όταν Ενώσεις Πολιτών (σωματείο, αστική εταιρεία ή άλλο νομικό πρόσωπο) προβάλλουν δημόσιο λόγο και τοποθετούνται σε ζητήματα επικαιρότητας, «στην περίπτωση κατά την οποία φιλοξενούν άρθρα, συνεντεύξεις ή αναρτήσεις που δηλώνουν ότι συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες πολιτών να γίνεται αυτό επωνύμως», όσον αφορά τον φορέα και τον συντάκτη του δημοσιεύματος «…ώστε να είναι δυνατή η απονομή ευθύνης, εάν αυτό είναι νόμιμο και βάσιμο».

Το εξώδικο του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου δεν κοινοποιήθηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, περιήλθε όμως σε γνώση της και επειδή εκτιμά ότι η κίνηση αυτή του Δημάρχου έχει άμεση σχέση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση, αλλά και τη Δημοκρατία, είναι υποχρεωμένη δημόσια να πάρει θέση για την  κίνηση αυτή του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου επισημαίνοντας ότι:  

  • Ο Αχιλλέας Μπέος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κάθε μέσο ενημέρωσης για κάθε δημοσίευση ή εκπομπή ή πληροφορία είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει τα στοιχεία ταυτότητας της πηγής της πληροφορίας ή του συντάκτη του κειμένου ή των εκπροσώπων του νομικού προσώπου και αν χρειαστεί για νόμιμο λόγο είναι υποχρεωμένο να τα γνωστοποιήσει στην αρμόδια αρχή, εφόσον το μέσο ενημέρωσης δεν καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο για την πηγή της πληροφορίας. 
  • Ο Αχιλλέας Μπέος όμως με το εξώδικο του ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ να είναι επώνυμο κάθε δημοσίευμα των φορέων που αναφέρει χωρίς όμως το αίτημα αυτό να το στηρίζει νομικά, δηλαδή να αναφέρει τη διάταξη του Νόμου που το επιτρέπει. Και ο ίδιος μετά θα κρίνει, όπως προκύπτει από το εξώδικό του, αν υπάρχει θέμα και αν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
  • Είναι προφανές ότι ο σκοπός του  Αχιλλέα Μπέου με το εξώδικό του δεν είναι η προστασία του από τυχόν ποινικό αδίκημα που τον θίγει, η οποία προστασία υπάρχει στο δικαιικό σύστημά μας, αλλά η γνώση της ταυτότητας των προσώπων που έχουν άποψη για τα θέματα που απασχολούν τον Βόλο και του ασκούν κριτική δημόσια, χωρίς να παραβιάζουν τον Νόμο!!! Γιατί αν παραβιάζουν τον Νόμο, έστω και ανώνυμα, έχει τη δυνατότητα ο κ. Μπέος, όπως αναφέραμε, να βρει άκρη προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. 
  • Η Ένωση Συντακτών εκτιμά ότι η κίνηση αυτή του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, γεγονός πρωτοφανές για τα δημοσιογραφικά χρονικά, έχει προφανή σκοπό να ελέγξει και να περιορίσει τον δημόσιο λόγο, ακόμη και την έκφραση ελεύθερης άποψης από τους πολίτες στον δημόσιο βίο, κίνηση που ταιριάζει μόνο σε ένα απολυταρχικό καθεστώς και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο Αχιλλέας Μπέος τοποθετεί την αποστολή του εξώδικου ως δικαίωμα στο πλαίσιο «ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας». 

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βάσει του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επισημαίνει διαχρονικά την εξέχουσα σημασία της ελευθερίας του τύπου στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας, την οποία (ελευθερία) θεωρεί κορωνίδα της κοινωνίας αυτής. Κατά την εκτίμηση της Ένωσης Συντακτών, αυτή τελικά την ελευθερία θέλει με το εξώδικό του, έμμεσα αλλά σαφέστατα, να πλήξει ο Αχιλλέας Μπέος

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε"