ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Το Politico θέτει τα ερωτήματα στα οποία δεν απάντησε ο Μητσοτάκης


Στο σκάνδαλο των υποκλοπών αφιερώνει μεγάλο μέρος της η γνωστή στήλη Brussels Playbook του Politico. Αφού τονίζει ότι αυξάνεται η πίεση γύρω από τον πρωθυπουργό μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η έγκυρη ιστοσελίδα θέτει τα τρία κρίσιμα ερωτήματα στα οποία δεν απάντησε στη χθεσινή του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάνει δε λόγο για «μετατόπιση ευθυνών».
«Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την ΕΥΠ για παρακολούθηση αρχηγού της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπηρεσία — αλλά όχι, φυσικά, στον πρωθυπουργό τους. Και την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να μην απαξιώνουν την ΕΥΠ: Οι πολίτες δεν πρέπει να αφήσουν το σκάνδαλο να γίνει “αιτία υποβάθμισης της εθνικής συνεισφοράς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών”, υποστήριξε. Ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;" γράφει χαρακτηριστικά το Politico.
Αφού αναφέρεται στη δήλωση Μητσοτάκη «δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ», η στήλη διερωτάται ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τις ενέργειες μιας υπηρεσίας που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί αφού απέλυσε τον διευθυντή του επιτελείου του και τον αρχηγού της ΕΥΠ την περασμένη εβδομάδα» σημειώνει και παραθέτει τρία ερωτήματα:
  • Ερώτημα 1ο: Γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης;
Τι γνωρίζουμε: Η υπερασπιστική γραμμή του Μητσοτάκη είναι ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Ωστόσο αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση ο Ανδρουλάκης
  • Ερώτημα 2ο: Αν δεν ήταν ο Μητσοτάκης, ποιος διέταξε την παρακολούθηση;
Τι γνωρίζουμε; Όχι πολλά. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.
  • Ερώτημα 3ο: Ποιος διέταξε χωριστή απόπειρα χακαρίσματος του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το λογισμικό παρακολούθησης Predator;
Τι γνωρίζουμε; Ο Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο λογισμικό στη χθεσινή του δήλωση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποιεί.

Το Politico υπενθυμίζει την ανακοίνωση της Google από τον περασμένο Μάιο σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό, υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες στην Ελλάδα να έχουν αγοράσει τα λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται παράλληλα στις αποκαλύψεις του Reporters United, που συνδέουν την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, μέσω γνωριμιών του.