ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Πώς η Ελλάδα έγινε το χειρότερο μέρος της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου


Στην κατρακύλα της χώρας μας στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου αφιερώνει εκτενέστατο ρεπορτάζ του το Politico. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πώς η Ελλάδα έγινε το χειρότερο μέρος της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου» η έγκυρη ιστοσελίδα περιγράφει αναλυτικά πώς η χώρα μας έφτασε να βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως και χαμηλότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ξεκινώντας, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις πρόσφατες αποκαλύψεις Γερμανών και Γάλλων δημοσιογράφων για τις βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, που «θάφτηκαν» από τα ελληνικά – φιλοκυβερνητικά - ΜΜΕ. «Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο παράλληλα σύμπαντα των μέσων ενημέρωσης» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος στο Der Spiegel.
Σύμφωνα με το Politico, αυτό είναι μια χαρακτηριστική στιγμή που απεικονίζει κάτι για το οποίο προειδοποιούν εδώ και χρόνια δημοσιογράφοι, αναλυτές μέσων ενημέρωσης, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και ερευνητές της ΕΕ. Η Ελλάδα βλέπει τώρα τα ανησυχητικά, βίαια και καταπιεστικά αποτελέσματα μιας χρόνιας διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.
Όπως επισημαίνει το Politico, το πρόβλημα ξεκίνησε στη διάρκεια της κρίσης, που αποσταθεροποίησε τη χώρα, πόλωσε την πολιτική της και αφαίρεσε από τα μέσα ενημέρωσης τα κέρδη που τα βοηθούσαν να παραμείνουν ανεξάρτητα. Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα, σημειώνει, ενώ αναφέρεται στη «λίστα Πέτσα» και στον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυριζόμενη ότι περιορίζει την παραπληροφόρηση, αλλά τροφοδοτεί ανησυχίες ότι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φυλακή για επικριτικά ρεπορτάζ. 
«Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κατασκοπευτικός ιστός που είχε παγιδεύσει δημοσιογράφους άνθισε σε ένα πλήρες σκάνδαλο που ανάγκασε δύο κορυφαίους αξιωματούχους να παραιτηθούν» παρατηρεί.
«Λόγω της οικονομικής κατάστασης, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης έχουν παραδώσει τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στην κυβέρνηση», δήλωσε στο Politico ο Τάσος Τέλλογλου, ερευνητής ρεπόρτερ στην Ελλάδα. «Αυτό, σε συνδυασμό με μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι δεν κάνει τίποτα κακό, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός» τόνισε.
Η ιστοσελίδα αναφέρεται στις καταγγελίες για ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται δημοσιογράφοι στη χώρα μας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Δήμητρα Κρουστάλλη η οποία εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα «Το Βήμα».
«Το αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι, είναι μια μεγαλύτερη ομοιογένεια του τι θεωρείται "ειδήσεις" στην Ελλάδα. Η ατζέντα είναι αρκετά εντυπωσιακή: Μια γρήγορη ματιά στις κύριες ειδήσεις στη χώρα συχνά αποκαλύπτει θέματα με την ίδια σειρά, με παρόμοιους τίτλους και παρόμοιο περιεχόμενο. Αρκετοί τομείς ρεπορτάζ θεωρούνται "ανέγγιχτοι"» σχολιάζει χαρακτηριστικά το Politico. 
Κάνει επίσης αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021, που ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστη.
Το ρεπορτάζ καταλήγει στο σήμερα και στην αποκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών με θύματα τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κιν.Αλ. Νίκου Ανδρουλάκη.
«Όταν η κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητη από την εποπτεία των μέσων ενημέρωσης, τα αντανακλαστικά της αμβλύνονται και το κίνητρό της για κακή συμπεριφορά αυξάνεται», δήλωσε στο Politico ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Γιάννης Παλαιολόγος, προειδοποιώντας ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν δεν γίνουν σύντομα αλλαγές. «Θα ήταν καλό για εμάς να κάνουμε πράγματα που απαιτούν λίγο θάρρος τώρα, αντί να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη να δείξουμε μεγαλύτερο θάρρος στο μέλλον» σημείωσε.