ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Στη μαύρη τρύπα των όπλων και της... δημοσιογραφίας


Γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Σήμερα θα σας διηγηθώ μια άκρως διδακτική δημοσιογραφική ιστορία. Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News έπαιξε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Arming Ukraine» (Εξοπλίζοντας την Ουκρανία), προϊόν πολύμηνης επιτόπιας δημοσιογραφικής έρευνας και στηριζόμενο σε μαρτυρίες από αμιγώς φιλο-ουκρανικές οργανώσεις και πηγές. Και από το οποίο προκύπτει, άκουσον-άκουσαν, ότι από το «τσουνάμι» των υπερσύγχρονων δυτικών όπλων που δωρίζονται στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ώστε να παραταθεί ο πόλεμος και να «ματώσει» όσο το δυνατόν περισσότερο η Ρωσία, μόλις το 30-40% των δυτικών όπλων φτάνει ώς τα ουκρανικά στρατεύματα που μάχονται (και πεθαίνουν κατά χιλιάδες) στην πρώτη γραμμή!

«Ολα αυτά τα όπλα περνούν τα σύνορα [με την Πολωνία] και μετά κάτι συμβαίνει, περίπου το 30% φτάνει στον τελικό προορισμό του», λέει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ ο Γιόνας Οχμαν, ιδρυτής της οργάνωσης Blue-Yellow (δηλαδή «Γαλαζοκίτρινης», στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας) με έδρα τη Λιθουανία, που ήδη από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στο Ντονμπάς το 2014 έχει αναλάβει να εξασφαλίζει και να συνοδεύει ώς το μέτωπο σύγχρονα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό. Γιατί για να φτάσουν, λέει ο... ντελιβεράς-συνοδός όπλων Οχμαν, τα όπλα στους στρατιώτες, «πρέπει να περάσουν πρώτα μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο πολέμαρχων, ολιγαρχών και πολιτικών παραγόντων»!

Τι όπλα; Οπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Ανταμ Γιαμαγκούτσι, μόνον οι ΗΠΑ έχουν στείλει ώς τώρα στην Ουκρανία «δεκάδες χιλιάδες αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, εκατοντάδες βαρέα πυροβόλα και μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη - βόμβες τύπου Switchblade, αλλά και δεκάδες εκατομμύρια σφαίρες μικρών όπλων [...] Ομως σε μια σύρραξη, όπου τα μέτωπα απέχουν πολύ μεταξύ τους και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, δεν φτάνουν όλα αυτά τα όπλα στον προορισμό τους. Ορισμένοι αναφέρουν ότι κάποιοι “καβατζώνουν” [hoarding, στα αμερικάνικα] τα όπλα και πολλοί φοβούνται ότι αυτά εξαφανίζονται στη μαύρη αγορά, μια βιομηχανία που γιγαντώθηκε στη διεφθαρμένη μετα-σοβιετική Ουκρανία».

Μία τέτοια πηγή είναι ο Αμερικάνος επικεφαλής της ομάδας ξένων μισθοφόρων «Μότσαρτ» και απόστρατος συνταγματάρχης των πεζοναυτών, Αντι Μιλμπερν, που λέει οργισμένος ότι όχι μόνο τα πολύτιμα drones, αλλά ακόμη και «απλά πράγματα», όπως κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα και σακίδια εκστρατείας, δεν φτάνουν ποτέ στο μέτωπο. Ο Μίλμπερν που, όπως λέει το ντοκιμαντέρ, χρηματοδοτείται από «ιδιώτες χορηγούς» για να εκπαιδεύει και να στέλνει μισθοφόρους στην Ουκρανία, καταλήγει πως «από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πού πηγαίνουν όλα αυτά τα πράγματα, ναι, είναι μια μαύρη τρύπα».

Σιγά τα νέα, θα πείτε. Ηδη από την άνοιξη Europol και Interpol υποστηρίζουν ότι διακινούνται όπλα από την Ουκρανία στα χέρια ομάδων οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε., ενώ κυκλοφορούν και διάφορα ρεπορτάζ που προειδοποιούν πως αμερικανικά αντιαρματικά Javelin και άλλα όπλα ήδη αγοράζονται από ισλαμιστές στην Ιντλίμπ της Συρίας και Αλβανούς μαφιόζους στα Βαλκάνια. Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είπε στο CNN ήδη από τον Απρίλιο ότι έχει «σχεδόν μηδενική» ιδέα για το τι συμβαίνει με τα όπλα, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ένα ρεπορτάζ των Financial Times για τα καναδικά όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία, από τουφέκια μέχρι θωρακισμένα οχήματα... Το ρεπορτάζ εκείνο προκάλεσε μάλιστα κοινοβουλευτική σύγκρουση στον Καναδά, με τη (φανατική φιλοουκρανή) υπουργό Αμυνας Ανίτα Αναντ να δηλώνει ότι η χώρα αρκείται να «εμπιστεύεται τις δεσμεύσεις της Ουκρανίας» ότι τα όπλα της δεν θα... παραπέσουν, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο! 
Αλλά και σε πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του (απαγορευμένου -γιατί άραγε;- στη Δύση) Russia Today, δημοσιογράφοι του οποίου υποδύθηκαν τους αγοραστές, βλέπει κανείς ότι εξελιγμένα δυτικά όπλα που προσφέρονται για πολιτικές δολοφονίες και τρομοκρατικές ή/και μαφιόζικες ενέργειες –όπως φορητά αντιαρματικά Javelin και NLAW, αντιαεροπορικά Stinger και εκρηκτικά drones τύπου Phoenix Ghost και Switchblade– πωλούνται ήδη... κοψοχρονιά μέσω dark web με παράδοση στην Πολωνία, αλλά και τη Μέση Ανατολή. Στο ιντερνετικό «παζάρι», ένα βρετανικής κατασκευής αντιαρματικό σύστημα NLAW πωλείται για μόλις 15.000 δολάρια, στο εν τρίτον της αρχικής του τιμής!

Γιατί σας κουράζω, λοιπόν; Διότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ του CBS, το Κίεβο αντέδρασε επίσημα, με διάβημα του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, που αμφισβήτησε τις μαρτυρίες και απαίτησε (όπως έκανε βέβαια και με την πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη χρήση από τον ουκρανικό στρατό πολιτών ως ανθρώπινων ασπίδων) το άμεσο «κατέβασμά» του, αξιώνοντας μάλιστα την απόλυση των υπευθύνων! Και το χειρότερο είναι πως σε αντίθεση με την Αμνηστία, το CBS -προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολών από τη Ουάσινγκτον- «κατάπιε» την προκλητική αυτή απαίτηση, κατέβασε το ντοκιμαντέρ και τροποποίησε το συνοδευτικό άρθρο για να «νερώσει» την αρνητική εικόνα που αυτό εξέπεμπε...

Για την ώρα, ευτυχώς, το δίκτυο δεν έχει απολύσει τον Γιαμαγκούτσι. Και φυσικά όποιος θέλει μπορεί να αναζητήσει το επίμαχο αυθεντικό ντοκιμαντέρ, που ευτυχώς διασώθηκε αμοντάριστο στο YouTube και άλλες πλατφόρμες. Αξίζει να το δείτε μόνο και μόνο για να καταλάβετε σε τι οργουελικό κόσμο ζούμε. Αλλά, θα μου πείτε, εδώ οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης και τα περισσότερα ΜΜΕ της Ελλάδας και της Ευρώπης αναπαράγουν... αμάσητα ότι το έκαναν κι αυτό οι Ρώσοι, οι οποίοι προφανώς τώρα βομβαρδίζουν και τους δικούς τους στρατιώτες! Αλλωστε τα ελληνικά κανάλια δεν χρειάζεται να «κατεβάσουν» κάποιο ντοκιμαντέρ - π.χ. για το τι λένε για τον πόλεμο οι χιλιοτραγουδισμένοι πλην... ανύπαρκτοι στις οθόνες μας Ελληνες της Μαριούπολης· απλώς, επιλέγουν να μην το γυρίσουν!