ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Η «Φωνή της Ελλάδας» για τον Διονύση Σιμόπουλο


Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του Διονύση Σιμόπουλου, του κορυφαίου Έλληνα αστροφυσικού, η Φωνή της Ελλάδας και ο Προκόπης Αγγελόπουλος, αναμεταδίδουν μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, τον Φεβρουάριο του 2019, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, στις 09:00 στην εκπομπή «Δύο όψεις- πολλές απόψεις».
Ο Διονύσης Σιμόπουλος διηγείται την πορεία της ζωής του, από το καλοκαίρι του 1960, όταν ανακαλύπτει, σε μια προσκοπική εκδήλωση, την αγάπη του για το Διάστημα και τη φύση των άστρων. Στη συνέχεια, το 1962 όταν και πήρε τη μεγάλη απόφαση, σε ηλικία 19 ετών, να φύγει από την Πάτρα και να ταξιδέψει, με 150 δολάρια στην τσέπη (κι άλλα 100 κρυμμένα στη βαλίτσα του) στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να σπουδάσει, τα δύσκολα χρόνια στην Αμερική, τη γνωριμία με τη σύζυγό του και τον γάμο του. Και, φυσικά, την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, λίγο μετά το 1972, όταν η αδερφή του Ευγενίδη, Μαριάνθη Σίμου, τον καλεί, καταξιωμένο, πλέον, αστροφυσικό, για να αναλάβει διευθυντής στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.
Θυμάται την πολιτική συγκυρία της εποχής, τον Απρίλιο του 1973 όταν επιστρέφει, τις πρώτες του προσπάθειες για την εξέλιξη του Πλανητάριου (η δημιουργία του οποίου είχε ξεκινήσει το 1966) και την εξέλιξη της επιστήμης της Αστροφυσικής στη χώρα μας, η οποία στάθηκε, μέχρι και σήμερα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσωπικότητα και την επιστημονική πορεία του Διονύση Σιμόπουλου.