ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει τις αγωγές κατά δημοσιογράφων - ΜΜΕ


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) καταδικάζει τις νομικές ενέργειες που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό του Τύπου στο πλαίσιο του σκανδάλου των παράνομων κυβερνητικών πρακτικών στην Ελλάδα, και ιδίως τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών.
Η EFJ καταδικάζει τις καταχρηστικές νομικές διαδικασίες που κινήθηκαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, παραιτηθέντα σύμβουλο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, καθώς και κατά της ιστοσελίδας Reporters United και της Eφημερίδας των Συντακτών (EfSyn).
«Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτών των ενεργειών, οι οποίες έχουν ως μόνο στόχο να εκφοβίσουν τον Τύπο και να αποτρέψουν την αποκάλυψη των παράνομων και αντιδημοκρατικών πρακτικών των κυβερνώντων στην Ελλάδα», δήλωσε η πρόεδρος της EJF, Μάγια Σέβερ.
Στις 29 Ιουλίου, ο διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραδέχθηκε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη από τις 15 Μαΐου έως τις 12 Αυγούστου 2020. Όπως έγινε γνωστό, ο δημοσιογράφος είχε επίσης παρακολουθηθεί από το κατασκοπευτικό πρόγραμμα Predator από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021.
«Καλούμε τις ελληνικές δικαστικές αρχές να ενεργοποιήσουν δικαστικές έρευνες για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, οι οποίοι χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator για την κατασκοπεία δημοσιογράφων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της EFJ Ρικάρντο Γκουτιέρεθ. «Τους καλούμε να ρίξουν φως στις παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες και να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τους υπεύθυνους. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, αλλά η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας».