ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

To ραδιόφωνο του μίσους


Είκοσι οκτώ χρόνια μετά τη σφαγή των Χούτου από τους Τούτσι στη Ρουάντα, ένα έγκλημα μίσους που αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία, η Αφύλαχτη Διάβαση παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον κομβικό ρόλο που έπαιξε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Television Libre des Mille Collines (RTLM) (ραδιόφωνο των «χιλίων λόφων»).
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου, από 13:00 έως 14:00, από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός RTLM δεν σταμάτησε ποτέ τη διάχυση του μίσους κατά τη διάρκεια των 100 ημερών της γενοκτονίας στην Ρουάντα. Η Ρουάντα δεν είχε τηλεόραση και οι περισσότεροι κάτοικοί της δεν ήξεραν να διαβάζουν, οπότε το ραδιόφωνο είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στους Χούτου που ήδη πριν ξεκινήσει η γενοκτονία άκουγαν από το RTLM το κάλεσμα μίσους κατά των Τούτσι. 
  • Θεωρείται ότι οι μεταδόσεις του RTLM αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για το ξέσπασμα του εμφυλίου και την γενοκτονία περισσότερων από 800.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου σε αυτές τις 100 ημέρες του 1994.
Μάλιστα, κάποιες μελέτες υπολογίζουν ότι στις περιοχές όπου το RTLM μετέδιδε κανονικά, οι θάνατοι ήταν πάνω από 50% περισσότεροι από ό,τι στις υπόλοιπες.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται το προοίμιο της γενοκτονίας αλλά και συνοπτικά το χρονικό των 100 ημερών μέσα από τις εκπομπές του ραδιοφώνου της Ρουάντα. Μέσα από την ενδελεχή έρευνα έρχονται στο φως μαρτυρίες και γεγονότα που σημάδεψαν τη συλλογική μνήμη της χώρας.
Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης