ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Αργυρώ Λύτρα: Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μία γάτα


Η ευαισθησία, η αδιαπραγμάτευτη αγάπη και η σχεδόν «θρησκευτική» αφοσίωση στα πλάσματα της ζωής της, ήταν πάντα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Αργυρώς Λύτρα.Σε συνδυασμό με το βαθύ συναίσθημα, την αντισυμβατική και ταυτόχρονα αμετακίνητη σκέψη, την διαρκή απόκτηση γνώσης και πνευματική βελτίωση, τον αριστοτεχνικό χειρισμό της γλώσσας και τον τρόπο γραφής, καθώς και την θαρραλέα στάση ζωής, της προσδίδουν μια σπανιότητα και αυθεντικότητα, που προκαλεί έκπληξη μερικές φορές, στην σημερινή αλλοτριωμένη κοινωνική πραγματικότητα.
Το πρόβλημα ήταν ότι όλες αυτές τις χάρες τις κρατούσε περιορισμένες τόσα χρόνια στο στενό της περιβάλλον, στερώντας σπουδαία πράγματα από το ευρύ κοινό, αλλά φαίνεται ότι αυτό μάλλον ξεπεράστηκε.

Το πρώτο της βιβλίο, «Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μία γάτα», είναι όπως ακούγεται: Ο αποχαιρετισμός μιας γάτας. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην συγκινήσει ακόμα και τους πιο «σκληρούς», (η συγγραφέας έχει μεγάλο ταλέντο σε αυτό), καθώς, όπως σημειώνει ο εκδότης, πρόκειται για «ένα ποιητικό παραλήρημα για τη ζωή και το θάνατο, τη φιλία και την μνήμη. Μια γυναίκα γράφει στη γάτα της για την απώλεια της, επιζητώντας την λύτρωση και εκφράζοντας μια οδύνη που δεν είναι ανεκτό να εκφράζεται».
Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια αλληγορία, που δίνει τροφή για σκέψεις, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις γενικότερα και με πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα για την ίδια την ύπαρξη μέσα σε αυτό τον κόσμο.
Οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων φωτίζονται μέσα από το πρόσωπο μιας γάτας, αλλά παράλληλα, μέσα από την εσωτερική της αναζήτηση, η αποστολέας του γράμματος, με λόγια που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους και όλες τις γάτες, πίσω από τις κραυγές και τα πρόσωπα, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει τη μόνη ιδιοτέλεια της ύπαρξης: την αγάπη.

Οι Εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ, μέσα από τις οποίες κυκλοφόρησε το βιβλίο και η συγγραφέας Αργυρώ Λύτρα, θα το παρουσιάσουν το Σάββατο στις 18.30 το απόγευμα στον Πολυχώρο Πόλις, στην οδό Μαρίνου Αντύπα 62-66 στο Ηράκλειο Αττικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Σέργιος Γκάκας και η ποιήτρια Ευσταθία Τσιγκάνου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαριλένα Ρασιδάκη, σκηνοθέτης- θεατροπαιδαγωγός.
Η βραδιά θα έχει και μια ωραία έκπληξη, καθώς στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τραγούδια σε στίχους της Αργυρώς Λύτρα, από την συλλογή Ερωτικές Συνοικίες. Την παρουσίαση θα κάνουν ο συνθέτης των τραγουδιών, Νίκος Χατζηελευθερίου (κιθάρα) και ο Άκης Μάνθος (φωνή).
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και επισημαίνεται ότι ο χώρος είναι φιλικός σε ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα.

K.T.