ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Απειλές πολέμου από Πούτιν σε ΗΠΑ: Απρόβλεπτες οι συνέπειες αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε την Ουκρανία


Ψυχροπολεμικό το κλίμα ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, με την Μόσχα να προειδοποιεί σήμερα την Ουάσινγκτον για «απρόβλεπτες συνέπειες», αν συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία. «Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post, επικαλούμενο διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.
Οι νέες σοβαρές απειλές της Ρωσίας έρχονται ένα 24ωρο μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου της, Moskva. Οι μεν Ρώσοι υποστηρίζουν πως η βύθιση προκλήθηκε μετά από έκρηξη πυρομαχικών στο πλοίο, ενώ οι Ουκρανοί διατείνονται πως καταστράφηκε από πυραυλικό τους χτύπημα.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν τις σκέψεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα ζουν με πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους απέναντι από τα σύνορά τους.

Πρώην διευθυντής CIA: H Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία

Μία μεγάλη ρωσική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία περιμένει ο πρώην διευθυντής της CIA, David Petreus.
Όπως είπε μιλώντας στο Radio 4 του BBC, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια τεράστια πρόκληση στα ανατολικά συνορά τους.
Σημείωσε επίσης πως «αυτή θα είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, που θα δείτε τους Ρώσους να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους σε μια περιοχή αντί σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια».
Η επίθεση στα ανατολικά θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον David Petreus. «Εάν ο καιρός είναι ευνοϊκός για τους Ρώσους, να είναι δηλαδή στεγνό το έδαφος για να μπορέσουν να παρατάξουν κομβόι τεθωρακισμένων».
«Το αποτέλεσμα επίσης της επιχείρησης θα εξαρτηθεί ακόμα και κατά το πόσο γρήγορα μπορεί να φτάσει στην Ουκρανία πρόσθετη βοήθεια«, είπε ο Petreus.
Φαίνεται, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν ενδιαφέρεται» να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή και θέλει μια «χειροπιαστή επιτυχία για να γιορταστεί στις 9 Μαΐου η ετήσια παρέλαση της Ημέρας της Νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα», εκτιμά ο πρώην διευθυντής της CIA.

Η απάντηση της Ρωσίας στη βύθιση του πλοίου

Μία μέρα μετά την καταστροφή της ναυαρχίδας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού «Μοskva», ήρθε η ρωσική απάντηση.
Ρωσικά στρατιωτικά μαχητικά αεροπλάνα χτύπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων στο Κίεβο, το οποίο σύμφωνα με το Κρεμλίνο κατασκεύασε πυραύλους το οποίο βύθισαν το καταδρομικό πλοίο «Moskva». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίς την Παρασκευή ότι κατέστρεψε το εργοστάσιο «Vizar» που κατασκευάζει πυραύλους.