ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η δημοσιογραφία στον πόλεμο εκτός από θύμα είναι και θύτης


Συχνά στον πόλεμο είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να διακρίνουν τι είναι αλήθεια και τι προπαγάνδα. Στον πόλεμο της Ουκρανίας υπάρχει η ενημέρωση που προέρχεται από την πλευρά της Ρωσίας, όπου τα ΜΜΕ και η δημοσιογραφία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό, και η ενημέρωση από τα δυτικά ΜΜΕ, όπου επίσης υπάρχει ατζέντα και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα παραπληροφόρησης αλλά και προπαγάνδας. 
 Στο ουκρανικό ζήτημα, το οποίο δεν ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, υπάρχουν προβλήματα στην ενημέρωση και αυτό δεν είναι κάτι νέο, λέει στο Lifo Politics ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος, συνιδρυτής του Reporters United, ενός δικτύου ρεπόρτερ που σκοπό έχει την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας. 
 «Τα τελευταία 10-15 χρόνια υπάρχει μια διαρκής προπαγάνδα και από τη ρωσική και από τη δυτική πλευρά, χωρίς βεβαίως να εξισώνεται το καθεστώς ελευθερίας των δημοσιογράφων στη Δύση με το καθεστώς ανελευθερίας των δημοσιογράφων στη Ρωσία. Από την άλλη, σωστή η κριτική για τα μέσα στη Ρωσία, αλλά "πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται και με τα δικά μας ΜΜΕ"». 
  •  Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Νικόλα Λεοντόπουλο, για το πόσο ανεξάρτητη είναι η δημοσιογραφία εν καιρώ πολέμου και για τον τρόπο που τον καλύπτουν τα ΜΜΕ στη Ρωσία και στη Δύση - ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ