ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Ποιος και γιατί παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη


Θύμα συστηματικής παρακολούθησης φέρεται να έχει πέσει για διάστημα τουλάχιστον δέκα μηνών ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μέσω του κινητού του. Ο δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ έχει αναδείξει σπουδαία θέματα κι έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το CNBC.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το insidestory.gr, στο κινητό του δημοσιογράφου άγνωστοι εγκατέστησαν πιθανότατα εξ αποστάσεως λογισμικό παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή αυτή, άγνωστοι είχαν διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου.
Επιτρέποντας στο χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο».
Το Citizen Lab, ένα διεπιστημονικό εργαστήριο που εστιάζει την έρευνά του στο σημείο όπου τέμνονται οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ασφάλεια, έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας (spyware).
Σύμφωνα με την τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, που έχει στη διάθεσή του το insidestory η τηλεφωνική συσκευή του Θανάση Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator (αρπακτικό).
«Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή)» αναφέρει το Citizen Lab.
► Αναφορικά με το δημοσίευμα που αφορά το απόρρητο επικοινωνιών και το ενδεχόμενο παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου δημοσιογράφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε είναι αυτονόητο πως οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει γιατί όπως είπε «δεν νοείται σε κράτος δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης να παρακολουθεί άλλον ιδιώτη».
Στον Γ. Οικονόμου απάντησε ο δημοσιογράφος, με ανάρτησή του στο twiter, καυτηριάζοντας την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να προκαταλάβει το πόρισμα της έρευνας των αρμόδιων αρχών.
Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ:
Μετά τις διώξεις κατά δημοσιογράφων και την ώρα που διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για φίμωση και έλεγχο του Τύπου, σήμερα αποκαλύπτεται πως παρακολουθούνταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insidestory.gr ερευνούσε μεταξύ άλλων και υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πριν καλά-καλά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών βγάλει οποιοδήποτε πόρισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, προεξόφλησε το αποτέλεσμα της έρευνας, αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη. Ή κάτι γνωρίζει, κάτι που δεν ξέρει ακόμα κανείς, ή απλά ψεύδεται για να συσκοτίσει την αλήθεια.
Η ανελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι πλέον γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση:
Έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» της εταιρίας INTELLEXA; Ναι ή όχι;


Εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία