ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Σάλος με ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...


...από Βούλγαρο ευρωβουλευτή (video)

Σε ναζιστικό χαιρετισμό φαίνεται πως προχώρησε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Angel Dzhambazki, ευρωβουλευτής του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος VMRO της Βουλγαρίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. To επίμαχο περιστατικό, το οποίο έχουν καταδικάσει τις τελευταίες ώρες πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συνέβη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Ευρωβουλή για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.
Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο Dzhambazki εμφανίζεται να σηκώνει το δεξί του χέρι σε μια κίνηση που παραπέμπει στον χαιρετισμό των Ναζί, αποχωρώντας από την αίθουσα της Ευρωβουλής. Στην επίμαχη συζήτηση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o Dzhambazki είχε προχωρήσει στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να μας λέτε τι να λέμε και τι να κάνουμε. Ζήτω ο Όρμπαν και το Fidesz, ζήτω ο Καζίνσκι και το PiS, ζήτω η Βουλγαρία και η Ευρώπη των εθνών».
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Καζίνσκι χαρακτήρισε «έκτρωμα» την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να επικυρώσει έναν μηχανισμό ο οποίος επιτρέπει το μπλοκάρισμα των κονδυλίων σε χώρες όπου σημειώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον νόμο.
Έντονες αντιδράσεις

Η χειρονομία του Dzhambazki προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και όχι μόνο. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πίνα Πιτσιέρνο δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη στη συγκεκριμένη περιοχή του Κοινοβουλίου, για να δει αν υπήρξε ή όχι φασιστικός χαιρετισμός.
«Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα υπάρξουν κυρώσεις», προειδοποίησε.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, καταδίκασε τη χειρονομία σε ανάρτησή του, τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα συμβολίζει το Ευρωκοινοβούλιο και ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολα έγραψε στο Twitter ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού».
«Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Εμείς συμβολίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τη «θύελλα» αντιδράσεων, ο ίδιος ο Dzhambazki υποστήριξε πως η χειρονομία του ήταν ένας απλός χαιρετισμός που παρερμηνεύτηκε ως ναζιστικός.
«Όταν μπερδεύετε έναν απλό χαιρετισμό με έναν ναζιστικό χαιρετισμό, έχετε ένα πραγματικό πρόβλημα του νόμου του Γκόντγουιν. Το γεγονός ότι κάποιος διαφωνεί μαζί σου δεν σημαίνει ότι είναι Ναζί. Ζητώ συγγνώμη αν ο αθώος χαιρετισμός μου προσέβαλε κάποιον, αλλά αυτή είναι μια σοβαρή περίπτωση Reductio ad absurdum», έγραψε στο Twitter.