ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Η σκόνη της Καμπούλ: 20 χρόνια κάτω από το πέπλο του τρόμου


Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η σκόνη της Καμπούλ», σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, θα παρακολουθήσετε -σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- από την ERT World, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 στις 16:00 και σε επανάληψη την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στις 24:00 τα μεσάνυχτα. Με αφορμή τη συγκλονιστική μαρτυρία του Αφγανού δημοσιογράφου Rateb Noori και την αφήγηση του Έλληνα διοικητή στην Καμπούλ το 2004 και το 2008, Κωνσταντίνου Κολοκούρη, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί σκηνές από τη σκληρή πραγματικότητα στο Αφγανιστάν, πριν και μετά τους Ταλιμπάν.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας, τα παιδιά που τρώνε όπιο, οι στρατιές των άστεγων τοξικοεξαρτημένων κάτω από τη γέφυρα «PUL-E-SUKHTA» στη δυτική Καμπούλ, οι γυναίκες κάτω από τα πέπλα της σιωπής που προσπαθούν να αρθρώσουν τις επιθυμίες τους, ένα παζλ μιας πόλης και μιας χώρας πνιγμένης στη σκόνη των ραδιενεργών υλικών, της πυρίτιδας και της ηρωίνης. Μιας πόλης ναρκοθετημένης, που ακόμα και κάτω από τη βαριά σκιά των Ταλιμπάν, ονειρεύεται την επόμενη μέρα και ελπίζει ότι η ζωή θα νικήσει τον θάνατο.

Το ντοκιμαντέρ υπογράφει ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης (δέκα διεθνή κινηματογραφικά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ του το 2021), ενώ στην τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ βοήθησε σημαντικά o Muhammad Tahir, διευθυντής επικοινωνίας του Radio Free Europe-Radio Liberty’s/Afghan Service. Καθώς οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, υπήρχαν Αφγανοί δημοσιογράφοι στη χώρα που συνέχισαν να καταγράφουν την κατάσταση και την καθημερινότητα των πολιτών.