ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Η Γεωργία δεν έκρυψε το πρόσωπό της...

της Ζέφης Δημαδάμα*

Αλλη μια περίπτωση βιασμού και ξαναρχίζει η συζήτηση για την ατελείωτη ταλαιπωρία των θυμάτων που αποφασίζουν να καταγγείλουν το βιασμό τους. Παραμένει δυστυχώς προς διευκρίνιση ο αριθμός των γυναικών, οι οποίες δεν μίλησαν ή δεν θα μιλήσουν ποτέ για την σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση που υπέστησαν. Ναι, γιατί πολλές είναι οι γυναίκες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φρίκη που έζησαν αλλά και τη φρίκη που θα ακολουθήσει πολλές πολλές φορές με την επανάληψη της περιγραφής του βιασμού αλλά και με τα «διαδικαστικά» ζητήματα, τα οποία ακόμη παραμένουν άλυτα στην Ελλάδα. Κορίτσια και γυναίκες παρά τις βελτιώσεις του νομικού οπλοστασίου, την εκπαίδευση των αστυνομικών αρχών και την εγρήγορση των δικαστών βρίσκονται έρμαια σε έναν ατέρμονο κυκεώνα προσβολών και απαξίωσης...
Οι αστυνομικές αρχές δίνουν στοιχειώδεις οδηγίες στα θύματα, ενώ προσπαθούν να συντονιστούν με τον ιατροδικαστή, ο οποίος αν είναι αργία ή γιορτή κλπ δεν μπορεί να εξετάσει άμεσα το θύμα άρα το θύμα μπορεί και να χρειαστεί να περιμένει 1, 2, 3 μέρες δίχως να πλυθεί, να καθαριστεί μετά το βιασμό, ώστε να μην εξαφανιστούν τα σημάδια! Ταυτόχρονα, οι τοξικολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε επίσης τα σημάδια από το θύμα να μην εξαφανιστούν και να καταλήξουν εγκαίρως σε εργαστήρια τα οποία πολλές φορές... είναι εκτός Ελλάδας! 
Στη χώρα μας ενδεχομένως να μην είναι εφικτή η ανιχνεύση κάποιων ουσιών, αν π.χ. το θύμα έχει ναρκωθεί με χάπια ή κάποια άλλη ναρκωτική ουσία, οπότε πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλα περισσότερο σύγχρονα εργαστήρια άλλων χωρών. Το θύμα επομένως πρέπει να αναμένει όλα τα παραπάνω αποτελέσματα των εξετάσεων για ατελείωτες μέρες ή και εβδομάδες, ενώ συγχρόνως παλεύει να διαχειριστεί τα σωματικά και ψυχικά του τραύματα.
  Όλα τα παραπάνω δεν ενθαρρύνουν, όπως καταλαβαίνουμε εύκολα, τα θύματα να μιλήσουν, αλλά τους θύτες, τους βιαστές, τους μισογύνηδες, τους κακοποιητές και τους νταήδες να γίνονται περισσότερο ασύδοτοι, αφού μπορεί και να μην πληρώσουν ποτέ για τα εγκλήματα τους, να μην βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, τα θύματα χρειάζονται τις συμβουλές δικηγόρων, τη στήριξη ψυχολόγων ώστε να ανταπεξέλθουν, κάτι που κοστίζει ακριβά, άρα χρειάζονται οικονομική δυνατότητα για να υποστηρίξουν τον «τραυματισμένο εαυτό τους» και το δίκιο τους και μάλιστα σε μεσομακροχρόνιο διάστημα.
Καλούμαστε επομένως να προβούμε άμεσα σε αλλαγές στις κρατικές δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες εχουν μείνει πίσω, εχουν απαξιωθεί και δεν ανταπεξέρχονται στις νέες ανάγκες και προκλήσεις σε βάρος των θυμάτων. Το Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή το κίνημα #metoo, έχει οργανώσει εκδηλώσεις για να αναδείξει τα θέματα αυτά καθώς η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα δίπλα στις γυναίκες και στα αυτονόητα δικαιώματα τους. Η καταπολέμηση της βίας σε κάθε της μορφή, ορατή και αόρατη πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής παράταξης γιατί είναι στον πυρήνα των αρχών της. 
Ας γίνει η Γεωργία, η οποία δεν έκρυψε το πρόσωπό της, η αφορμή για να ξεπεραστούν τα κενά, οι αστοχίες και τα μεγάλα ελλείμματα στον κρατικό μηχανισμό με νέες σύγχρονες αποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα με ενεργό ρόλο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, με δραστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Η Γεωργία είναι γενναία, δεν έκρυψε το πρόσωπό της και μπράβο της γιατί έδειξε στην πράξη ότι αυτοί που πρέπει να ντρέπονται και να κρύβονται είναι οι θύτες, οι δράστες και οι βιαστές.

* Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

- το κείμενο είναι από για την Κυριακάτικη Kontranews (23.01.2022)