ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

«Σου 'χω έτοιμη συγγνώμη» - Ο Μητσοτάκης στο χάος είδε μόνο «αστοχίες» και μοίρασε συγχαρητήρια...


Σε μία «ειλικρινή συγνώμη» από τους πολίτες για την πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν παραμένοντας επί ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική αυτοκριτική για τις ευθύνες της κυβέρνησης παρενέβη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για το χάος που προκλήθηκε επί δύο και πλέον 24ωρα στη χώρα.
Όπως έγραψε από νωρίς το πρωί το iEidiseis.gr, κατά την εισηγητική του ομιλία στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε πλήρως την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και φωτογράφησε ως αποκλειστικά υπεύθυνους τον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ του κράτους, της Περιφέρειας, των δήμων και των ιδιωτών.
«Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα».
Επίσης, έκανε λόγο αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν και επέμεινε στην ορθότητα της επιλογής του για τη δημιουργία του νέου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης. «Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων», είπε, προσφέροντας πλήρη κάλυψη τόσο στον κ. Χρ. Στυλιανίδη όσο και στον υφυπουργό του κ. Τουρνά.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπήρξαν προβλήματα μόνο στην Αττική Οδό, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, όπου όπως είπε, είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας.
Τέλος ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της πολιτείας αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν οδηγούς, να μην κινδυνεύσουν ζωές, τους υγειονομικούς και , τους διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερα ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός τους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ για τη δική τους προσπάθεια. «Νομίζω ότι πήραμε το μάθημά μας από τη «Μήδεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Το απέδωσε, ωστόσο, στον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών. Προανήγγειλε, δε, άμεσα αλλαγές, για τη δημιουργία επιτροπών διαχείρισης κρίσεων «που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».
-από το iEidiseis.gr