ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Είναι η ελευθερία, ηλίθιε!

Θα πάμε σε δυο κατηγορίες πολιτών, λόγω κορωνοϊού και εμβολίων;


του Χρήστου Ξανθάκη 

Κάθομαι τώρα εγώ και μιλάω με τη φίλη μου τη Τζένη, που είναι κουμμούνι βέρο και ατόφιο. Και λέμε για τον καιρό, λέμε για τις γάτες, λέμε για το MasterChef (η Τζένη εκτιμάει Κουτσόπουλο, αλλά.. κρυφογουστάρει Κοντιζά) και κάποια στιγμή φτάνει η κουβέντα και στα πολιτικά. Τα γνωστά, Γεραπετρίτης, Βαρουφάκης, Αχτσιόγλου, αυτός ο γίγαντας ο Πατέλης που απειλεί να σβήσει της γνώσης το φως και φυσικά ο κορωνοϊός με τα σέα του και τα μέα του. Και τις εκλογές στην περιφέρεια της Μαδρίτης, που τις κέρδισε η υποψήφια της δεξιάς, η Αγιούσο, γιατί όταν ήτανε περιφερειάρχης την είχε αφήσει ανοιχτή την εστίαση, ενώ στην υπόλοιπη Ισπανία κατεβάσανε ρολά κατόπιν κυβερνητικής εντολής. Και γυρνάει η Τζένη και μου λέει:
«Άκου ρεπόρτερ, εγώ είμαι σπλήνα αριστερή. Θέλω το κράτος να εγγυάται και να φροντίζει την υγεία μου, την παιδεία μου, την ασφάλειά μου. Αλλά δεν θέλω να γίνει και αφέντης μου και να μου λέει πόσα βήματα θα κάνω προς τα εδώ ή προς τα εκεί. Μπορεί να μη γουστάρω, αλλά τους καταλαβαίνω τους Μαδριλένους που την ψήφισαν την Αγιούσο. Μερικές φορές, η ελευθερία σου είναι πάνω απ’ όλα!»
Την ακούω και προσπαθώ να σκεφτώ τις αναλογίες επί ελληνικού εδάφους. Το λέω, γιατί είχε γράψει ο Νεόκοπος στα «Νέα» ότι η ψήφος υπέρ της Αγιούσο στη Μαδρίτη, ήταν σαν να ψηφίζαμε εμείς Βελόπουλο στα μέρη μας. Κι όμως, ούτε καν ο Κυριάκος δεν το έσπασε το αρραγές μέτωπο. Μπορεί να εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, την καραντίνα όμως την υπερασπίστηκε ζητώντας μάλιστα παρέμβαση στρατού και εθνοφυλακής. Δεν ξέρω αν ζήτησε και ανασύσταση των ΤΕΑ, δεν θυμάμαι, δεν ήμουν μπροστά…
Αλλά μιλάγαμε για την ελευθερία. Και όπως ξεφυλλίζω χτες τις ιστοσελίδες, πέφτει το μάτι μου σε κορωνορεπορτάζ για την Κύπρο και διαβάζω το εξής αξιοπρόσεκτο:
«Μόνο με την επίδειξη rapid test ή μοριακού PCR σε ισχύ 72 ωρών ή εγγράφου που να αποδεικνύει ότι έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση θα μπορούν πλέον να προσέρχονται οι πολίτες σε χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης (γυμναστήριο, θέατρα, λιανικό εμπόριο κλπ.) στην Κύπρο.
Η υιοθέτηση της παραπάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης των πολιτών και θα επιτρέψει να επανέλθουν οι πολίτες με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου».
Και κάπως έτσι αρχίζει το στόρι, που έλεγε κι εκείνος εκεί ο εστεμμένος στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Αλλά σας τα είχε γράψει αυτά ο ρεπόρτερ Ξανθάκης πριν από ένα μήνα, με το νι και με το σίγμα. Θυμηθείτε υπεύθυνα:
«Αναγκάστηκε να βγει προχτές η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Σάκι και να δηλώσει ευθαρσώς:
“Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε ποτέ να υποστηρίξει ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους Αμερικανούς πολίτες να έχουν πάνω τους κάποιο πιστοποιητικό. Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τον εμβολιασμό, ούτε ομοσπονδιακή εντολή που θα επιβάλλει στους πολίτες να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού”.
Αυτά από τον “προοδευτικό” Μπάιντεν, ενώ την ίδια ώρα οι «συντηρητικοί» κυβερνήτες του Τέξας και της Φλόριντα ανακοίνωσαν ότι θα διακόπτεται κάθε είδους πολιτειακή ενίσχυση ή συμβόλαιο με τις εταιρείες που απαιτούν επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από υπαλλήλους ή πελάτες. Ο επίσης "συντηρητικός" κυβερνήτης του Μισσισσιππή, έκανε κι αυτός ανάλογες δηλώσεις».
Τότε τα διαβάζαμε και γελάγαμε. Από χτες η Κύπρος φέρνει πιο κοντά το φάντασμα του Τζορτζ Όργουελ. Για πότε με το καλό και στα μέρη μας, το καινούριο το φρούτο;

Y.Γ.: Κι επειδή όλα τα ανωτέρω μπορεί να μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ορίστε όσα δήλωσε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης:
«Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν προνόμια. Πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας».
Το οποίον έσπευσε να κουκουλώσει τάχιστα η Αριστοτελία Πελώνη, για να μην προκύψει πολιτικός σεισμός. Είπε λοιπόν στο μπρίφινγκ:
«Η συζήτηση για τα αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Εν ολίγοις, δεν το απέκλεισε αλλά απλώς το μετέθεσε. Καλοφάγωτο, που λένε και στο χωριό μου!