ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Φαρμακωμένη Ευρώπη


Διασύρεται ως όμηρος των πολυεθνικών του φαρμάκου

Η ηγεσία της Ε.Ε., όταν έγινε γνωστή η ρηξικέλευθη αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, εμφανίστηκε.. αιφνιδιασμένη και αμήχανη. Οι πρώτες δηλώσεις των κορυφαίων εκπροσώπων της πρόδιδαν ενόχληση, έστω κι αν ρητορικά καλωσόριζαν την πρόταση.
Ωστόσο, η στάση στην οποία καταλήγει η πλειονότητα των ηγετών των 27 της Ε.Ε., όπως καταγράφηκε στη Σύνοδο του Πόρτο, αποκαλύπτει ριζική μεταστροφή ακόμα και αυτών που δήλωσαν θερμοί υποστηρικτές της πρότασης, όπως ο Μακρόν.
Με λίγες εξαιρέσεις οι 27, με επικεφαλής τη Γερμανία, μεταστράφηκαν σε μια σαφώς εχθρική θέση απέναντι στην αμερικανική πρόταση, στην οποία αντιπαραθέτουν την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων και των πρώτων υλών τους.
Μάλιστα, αυτή τη σαφώς αρνητική στάση απέναντι σε μια πρόταση, η οποία στην πραγματικότητα ουδόλως αφορά την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά τις κοινωνίες των φτωχότερων χωρών του πλανήτη, η ηγεσία της Ε.Ε. την επισφραγίζει επιδεικτικά με μια προνομιακή συμφωνία για 1,8 δισ. εμβόλια Pfizer/BioNTech.
Ωστόσο, αυτή η απαράδεκτη στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι σε ένα αίτημα που αφορά την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι υπόθεση των τελευταίων 24ώρων. Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα του Investigate Europe που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» σήμερα, η Ε.Ε. και οι περισσότερες χώρες της ήταν εχθρικές στην πρόταση να καταστούν τα εμβόλια παγκόσμια δημόσια αγαθά ήδη από τον Οκτώβριο, όταν υποστηρίχτηκε από τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τελικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αυτή η αρνητική στάση της Ευρώπης παγιώθηκε από τη στιγμή που η νέα αμερικανική ηγεσία, από τον Ιανουάριο και μετά, έδωσε σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις της στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η αμερικανική πρωτοβουλία διαπνέεται από απόλυτη ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια προθέσεων. Υπάρχουν και στη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν γκρίζες ζώνες, ιδιαίτερα όταν οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων συμβάλλουν στον «εμβολιαστικό εθνικισμό» και τον αποκλεισμό των φτωχότερων χωρών.
Είχαμε, όμως, την απαίτηση η Ε.Ε., που επαίρεται για τις ανθρωπιστικές αξίες της, να επιδείξει έναν ευφυή ριζοσπαστισμό στο θέμα των εμβολίων, αντί να διασύρεται ως όμηρος των πολυεθνικών του φαρμάκου.