ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

«No cameran!»

Eντείνονται οι αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια και την τροπολογία για τοποθέτηση καμερών σε σχολικές αίθουσες, ώστε να αναμεταδίδεται διαδικτυακά το μάθημα σε όσους μαθητές δεν θα είναι παρόντες στα σχολεία.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατηγόρησε για λαϊκισμό τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας..
πως επιδεικνύει «τιμωρητική διάθεση απέναντι στα παιδιά που μένουν σπίτι για να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και του κοινωνικού συνόλου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με «No cameran!» (παραφράζοντας το Νο Pasaran) και σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μπροστά στην κατακραυγή και την απουσία της ελάχιστης υποστήριξης από τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές, με μόνη εξαίρεση μετρημένους στα δάκτυλα δημοσιογράφους σε φιλικά της ΜΜΕ, η πανικόβλητη υπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει την πρωτοφανή αυτή ρύθμιση ως «τεχνολογική καινοτομία». Φυσικά, κανείς δεν πείθεται. Οι κάμερες δεν έχουν καμία θέση μέσα στις σχολικές αίθουσες. Δεν πρόκειται για «καινοτομία», αλλά για ένα βαθιά αντιπαιδαγωγικό μέτρο που δεν εφαρμόζεται σε κανένα σχολείο στον κόσμο».
Παραθέτουμε και την ανάρτηση της Μ. Γ. από το facebook, που ασκεί κριτική στην τροπολογία του υπουργείου Παδείας για τοποθέτηση καμερών σε σχολικές αίθουσες:
Με μια απαράδεκτη και αντισυνταγματική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να στήσει εν μέσω πανδημίας οργουελιανό περιβάλλον στα σχολεία, με τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο.
Για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελούν κεντρικά ζητήματα τα θέματα της υλικοτεχνικής υποδομής, του εκπαιδευτικού προσωπικού, του περιεχομένου της εκπαίδευσης αλλά η αξιοποίηση της πανδημίας για την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων και παιδαγωγικών αρχών και σχέσεων.
Με αυτή την ενέργεια το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σχετικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η κάμερα, μέσα στη σχολική τάξη αφήνει μαθητές και εκπαιδευτικούς βορά σε τρίτα πρόσωπα χωρίς καμία διασφάλιση για το ποιος, για ποιους λόγους και πόσοι μπορούν να τα παρακολουθούν πίσω από μια οθόνη στο σπίτι.
Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και η απαράδεκτη αυτή τροπολογία συνθλίβει παιδιά με γνωστικές αδυναμίες, με ειδικές μαθησιακές ανάγκες (μαθησιακά προβλήματα, ξεσπάσματα ενός μαθητή με ΔΕΠΥ,εκρήξεις θυμού ενός μαθητή με αυτισμό, συμπεριφορές μαθητών που προκύπτουν ενδεχομένως από οικογενειακά περιβάλλοντα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κ.α.). Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων είναι προφανής τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Η ανάπτυξη της παιδαγωγικής σχέσης παραβιάζεται κατάφορα και πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις για τις στάσεις των ίδιων των μαθητών για το σχολείο και την κοινωνία εν γένει. Η τροπολογία αυτή καταλύει την ίδια την Παιδαγωγική ως επιστήμη και ως σχέση.
Η Υπουργός Παιδείας, που ανέφερε στη Βουλή ότι έχει τη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καλείται να ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ το σχετικό έγγραφο. (Δεν υπάρχει.)
Καλούνται όλα τα δημοκρατικά κόμματα να αναδείξουν την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, να ζητήσουν εξηγήσεις από την Υπουργό Παιδείας και, εφόσον δεν την αποσύρει, να απέχουν από την ψηφοφορία αρνούμενα να νομιμοποιήσουν την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση.