ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα: Η δημιουργική στατιστική του θανάτου

To υπουργείο Υγείας ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter απόσπασμα από δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται «στις πρώτες θέσεις των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα».
Δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε με αυτό το θέμα, οπότε ας πάρουμε τα..
πράγματα με την σειρά.
Κατ’αρχάς η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου δεν μεταδίδουν τα ΜΜΕ όσα λέει το υπουργείο Υγείας στον πληθυσμό, αλλά το υπουργείο μεταδίδει στους πολίτες όσα λένε τα (φιλοκυβερνητικά) ΜΜΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα έχουμε ένα σταθμό που κατ’επανάληψη έχει αλλοιώσει γραφήματα και επίσημα στοιχεία για να προωθήσει τις πολιτικές του θέσεις.
Ας περάσουμε όμως στην ουσία του προβλήματος. Οι δημοσιογράφοι του σταθμού ισχυρίζονται ότι η στρατηγική της Ελλάδας να κάνει στοχευμένα τεστ ανίχνευσης του ιού «δικαιώνεται έναντι της στρατηγικής που ακολούθησαν άλλες χώρες». Ουσιαστικά δηλαδή πανηγυρίζουν γιατί η χώρα μας αγνοεί τις συστάσεις του ΠΟΥ, οι οποίες συνοψίζονται στη φράση test, test, test και αντίθετα κάνει επιλεκτικά τεστ.
Όπως εξηγούσαν οι καθηγητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου Dartmouth College, Ντάνιελ Ρόκμουρ και Μάικλ Χίρον (οι οποίοι ειδικεύονται στην υπολογιστική μοντελοποίηση στατιστικών δεδομένων) η καλύτερη αντιμετώπιση θα ήταν να γίνονται τεστ σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού και όχι στοχευμένα. «Το να εξετάζουμε συμπτωματικούς ασθενείς αποτελεί τυπικό λάθος» αναφέρουν στο κείμενό τους εξηγώντας ότι έτσι λαμβάνουμε δείγμα από ένα τμήμα του πληθυσμού με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων του κορονοϊού».
Προφανώς όταν δεν υπάρχουν επαρκή τεστ οι συμπτωματικοί (ή αυτοί που πηγαίνουν σε ένα νοσοκομείο πιστεύοντας ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί), πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα στοιχεία που εξάγουμε μας βοηθούν να καταλάβουμε το μέγεθος της πανδημίας στον πληθυσμό. Ακριβώς το αντίθετο. Για την ακρίβεια χάνουμε και την ικανότητα να προσδιορίσουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών, το οποίο είναι κρίσιμο για να γνωρίζουμε πότε και πως πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων, social distancing κτλ.
Είναι λοιπόν άλλο να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς με όσα μέσα έχεις στη διάθεσή σου και άλλο να παρουσιάζεις την αδυναμία σου σαν παγκόσμια πρωτιά.

- δείτε περισότερα στο info-war ΕΔΩ