ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Πιο κοντά στις κάλπες

Επειδή η κρίση που έρχεται θα είναι πολύ μεγάλη.
Επειδή θα πλήξει βαριά τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία και τα λουκέτα
Επειδή φθίνουν τα μέτρα που σήμερα την συγκαλύπτουν και μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού θα έχουν εξαλειφθεί.
Επειδή το τσουνάμι που πλήττει τον τουρισμό θα φανεί στην οικονομία..
ακόμη πιο ξεκάθαρα το Φθινόπωρο.
Επειδή για φέτος δεν ισχύουν οι περιοριστικοί όροι της ΕΕ και της Ευρωζώνης και το πιο πιθανό δεν θα ισχύσουν και του χρόνου.
Επειδή οι επιστήμονες αναμένουν νέο κύμα της πανδημίας τον Φθινόπωρο και δεν γνωρίζουν πόσο ισχυρό θα είναι.
Η πλάστιγγα στο Μέγαρο Μαξίμου γέρνει στην επιλογή για πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο όταν ο πολύς κόσμος δεν θα έχει συνειδητοποιήσει αυτό που έρχεται κι όταν ακόμα θα είναι ισχυρή η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε σωστά την υγειονομική κρίση προτάσσοντας το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
Το βλέπουν ως ευκαιρία για να ξεμπερδεύουν με τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τους οποίους πιστεύουν πως θα χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο απ’ ότι έδειξαν οι περσινές εκλογές, ενώ για τον εαυτό τους θεωρούν πως θα ενισχυθούν. Ταυτόχρονα ξεμπερδεύουν με τον σύστημα της απλής αναλογικής- που αν εξαιρέσει κανείς το πλαφόν του 3% είναι απλή αναλογική- και επαναφέρουν την ενισχυμένη.
Δεν θα πουν βέβαια πως πάνε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση.
Θα πουν πως δεν εξελέγησαν με τους όρους που διαμόρφωσε η πανδημία κι επομένως θέλουν νέα λαϊκή εντολή για να διαχειριστούν την νέα κατάσταση. Ενδεχομένως να ισχυριστούν πως κάνουν το ίδιο με αυτό που έκανε ο Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του ’15. Ζήτησε νέα λαϊκή εντολή γιατί δεν είχε εκλεγεί με εντολή να διαχειριστεί μνημόνιο.
Θα κρύψουν όσο μπορούν την κρίση που έρχεται και θα την εμφανίσουν ως ευκαιρία για να επαναφέρουν την χώρα στην ανάπτυξη, χωρίς περιορισμούς από δανειστές και εταίρους. Το πλαίσιο τους βοηθάει πολύ να υποσχεθούν πολλά. Και μετά- αν κερδίσουν- θα ακολουθήσει το τσουνάμι των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Ό,τι δεν έγινε στα 9 χρόνια των μνημονίων θα γίνει σε μερικούς μήνες. Κι ό,τι θετικό απόμεινε και δεν πειράχτηκε στην μνημονιακή εποχή θα εξαφανιστεί.
Εργατικό κίνημα δεν υπάρχει. Κίνημα γενικά δεν υπάρχει. Αν κοντύνουν και την αντιπολίτευση θα έχουν τις ιδανικές συνθήκες να κάνουν επέλαση.
Η μόνη περίπτωση να μην εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο είναι μια αναζωπύρωση της πανδημίας αυτό το διάστημα.
Ο χρόνος που ακολουθεί με την χαλάρωση των περιορισμών, με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, των χώρων μαζικής συγκέντρωσης και των σχολείων είναι το τεστ.
Το αργότερο ως τις 10 Ιουνίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Γιώργος Πετρόπουλος (fb)