ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία!

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι απώλειες του ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 3% στο πρώτο..
τετράμηνο του 2020.
Οι απώλειες τρέχουν με μείον 350 εκατ. ευρώ τον μήνα -με την εφαρμογή των αναστολών συμβάσεων εργασίας- και ήδη έχουν χαθεί 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες θεωρείται δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν Μάιο και Ιούνιο με την εφαρμογή των νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, όπως η καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, που συνεπάγεται «μισή δουλειά - μισό μισθό» και διαπερνά οριζόντια τον ιδιωτικό τομέα.
Οι ανησυχίες ωστόσο για ακόμα μεγαλύτερες απώλειες μεγαλώνουν καθώς ήδη, σε μια αγορά που σταδιακά επανέρχεται, παρατηρούνται φαινόμενα εκτεταμένης «μαύρης» εργασίας και απολύσεων!
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας που δείχνουν μεγάλη ανησυχία για την... κατηφόρα που έχουν πάρει τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η ακόμη μεγαλύτερη πτώση θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι εργοδότες που ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στο προσωπικό τους καλώντας το να αποδεχθεί μείωση του μισθού ή αμοιβή (ολόκληρη ή μέρους της) με «μαύρα».
Με δεδομένη αυτή την εικόνα στη αγορά εργασίας, σχεδόν όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες το 2021 μπορεί να αγγίξουν το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ θέτοντας ζήτημα δημοσιονομικής ισορροπίας, τροφοδοτώντας ακόμα και σενάρια για περικοπές συντάξεων (!) αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου.
- από ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην Αυγή (ολόκληρο ΕΔΩ)