ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ήταν το «01» το καλύτερο περιοδικό που είχαμε ποτέ;

Το ερώτημα του τιτλου είναι ρητορικό φυσικά και, επίτηδες, της... υπερβολής.
Αλλωστε ποιος μπορεί να απαντήσει σε κάτι τέτοιο; Ποιος μπορεί να πει δηλαδή ποιο ήταν το καλύτερο ελληνικό περιοδικό στα βάθη των δεκαετιών; Αλλά ωραίο είναι να γίνεται λίγο παιχνίδι.
Το «01» πάντως, το έχουμε πει ξανά, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Και ναι για μερικούς από εμάς ήταν ίσως το καλύτερο περιοδικό που είχαμε ποτέ. Και ναι, όπως..
γράφει και ο Στάθης (ο Τσαγκαρουσιάνος) στη Lifo, ωραίες εποχές αλλά δεν τις νοσταλγούμε. Καλά ήταν τότε (και για εμάς τους νεαρούς αναγνώστες), καλά είναι και τώρα. Μια χαρά είμαστε και σήμερα.
Κι ένα απόσπασμα από ένα editorial του Στάθη με τίτλο: «Ξαπλώσου στο ταξί»:
Έχουμε την αίσθηση ότι ο άνθρωπος μένει ίδιος, ότι ο χαρακτήρας του χτίζεται πάνω στα παλιά θεμέλια και η ζωή του τυλίγεται ασταμάτητα γύρω απ΄τον παράδεισο της παιδικής ηλικίας. Κι απ' τις παλιές εικόνες δε θέλω να διατηρήσω καμιά. Όσες αξίζουν, θα διατηρηθούν από μόνες τους - μέσα σ' αυτή τη στοίβα των σπασμένων γυαλιών που είναι ο εαυτός μας.
Ξαπλώσου στο ταξί λοιπόν, αγάπη μου γλυκιά, και έλα να πάμε τη βόλτα μας στον κόσμο. Μη δίνεις σημασία αν είσαι χθες ή αύριο ή τώρα... Οι στιγμές σου υπερισχύουν έτσι κι αλλιώς - όλες σπάσ' τες και αγάπα με.

Οι φωτογραφίες είναι από το 1994 και οι λεζάντες του ίδιου του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου.


Μόνο με τον Στάβερη δεν το χάσαμε ποτέ στο εργασιακό, διότι ήταν εξίσου (και παραπάνω) δοσμένος σε αυτό που έκανε.


Το χάος που ήταν το 01. Ο Καρλόπουλος, ντεμπιτάντ, και ο Πότσιος όταν ήταν φωτογράφος, πριν τα μαγαζιά. Δεν διαχώριζα ζωή και δουλειά, φίλους και συνεργάτες. Ήταν λάθος. Όταν πολυμπερδεύεις τους ρόλους, παρεξηγιέσαι εύκολα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / e-tetradio