ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ένας ήρωας της RAF στην Αφύλαχτη Διάβαση

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος γυρίζει τον χρόνο στο 1947 και παρουσιάζει ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για έναν από τους γηραιότερους επιζώντες πιλότους της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), τον Τζωρτζ Νταν, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, από τις 12:00 έως τις 13:00. Ο 98χρονος πιλότος μιλά στην Ελληνική Ραδιοφωνία για τις αποστολές του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και για την προσγείωσή του.. στην Αθήνα με ένα από τα θρυλικά Spitfire δεύτερης γενιάς.
Η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα Spitfire από τη RAF στα τέλη του 1943 στη Μέση Ανατολή, εφοδιάζοντας αρχικά την 335η Μοίρα και αργότερα την 336η. Μετά από εκτεταμένη δράση στη Βόρεια Αφρική αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τα ελληνικά Spitfire επέστρεψαν στην Ελλάδα το Οκτώβριο του 1944. Συμμετείχαν στις πρώτες φάσεις του Εμφυλίου και, αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρησιακή εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας. Τον Ιανουάριο του 1947 η RAF παραχώρησε άλλα 121 Spitfire στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και σε ένα από αυτά πιλότος ήταν ο Τζωρτζ Νταν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι τρεις γενιές του συγκεκριμένου αεροσκάφους έπαψαν να χρησιμοποιούνται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 1954. Το αεροσκάφος του Τζωρτζ Νταν ανακατασκευάστηκε στο Λονδίνο και ο ίδιος το είδε να πετά 73 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2020.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν ακόμα η Ρόουζ Ντέιβις, βετεράνος της RAF στα συστήματα ραντάρ, η οποία μιλά για την απόβαση στη Νορμανδία, και ο 91χρονος πιλότος της RAF Ρον Φιντς.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8
Info
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Ένας ήρωας της RAF»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi