ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει η καθαίρεση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ευρωπαϊκές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το θέμα της νομοθετικής παρέμβασης με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά καθαίρεσε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι καταγγελίες περί φωτογραφικής ρύθμισης –και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ- προκειμένου η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου να απαλλαγεί από πρόσωπα που δεν της ήταν «αρεστά» αποτελούν, πλέον,..
αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, τα σχόλια περί «κατάφορης κατάλυσης του κράτους Δικαίου» και «καταστρατήγησης της ίδιας της έννοιας των ανεξάρτητων αρχών» ακούγονται ολοένα και συχνότερα στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου και, μάλιστα, όχι μόνο από τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προβληματική» χαρακτήρισε τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στη νομοθετημένη θητεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος παρενέβη σε εκδήλωση με θέμα «Το Κράτος Δικαίου και οι Ανεξάρτητες Αρχές», που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες χτες, Τρίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα απασχόλησε τη νομική επιτροπή του ΔΣΑ, η οποία κατέληξε στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, «μια τοποθέτηση επιστημονική και αποπροσωποιημένη, όχι πολιτική», όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Για «δημόσιο συμφέρον α λα καρτ» μίλησε, από την πλευρά του, ο επίτιμος καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Κώστας Ζώρας και σημειώνοντας πως είναι χαρακτηριστικό ότι η παρέμβαση συντελέστηκε αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, με «τρόπο βίαιο» και με αναδρομική ισχύ. «Πέρα από την καθαίρεση της Βασικής Θάνου από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο 7μηνο της νέας διακυβέρνησης, ήδη παρατηρείται μια ιδιαίτερη "έλξη" της κυβέρνησης σε νομοθετήματα με αναδρομική ισχύ, η οποία εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ίδια η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σε παρέμβασή της στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, τόνισε ότι είναι σταθερή η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της πρόωρης λήξης της θητείας των Ανεξαρτήτων Αρχών –με χαρακτηριστικές ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία και Ουγγαρία- και πρόσθεσε ότι «έχει κριθεί πως τέτοιου είδους πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν ως "φόβητρο" προς τις ηγεσίες των Ανεξαρτήτων Αρχών, ώστε –τελικά- να επιδεικνύουν "υπακοή" στις εκάστοτε κυβερνήσεις, καταλύοντας de facto το λόγο ύπαρξής τους. Μάλιστα, ο φωτογραφικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η αναδρομική ισχύς νομοθετήθηκε αποκλειστικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν ισχύει για καμία από τις υπόλοιπες 22 ανεξάρτητες αρχές που λειτουργούν στην Ελλάδα».

«Κουρελιάζουν το κράτος δικαίου»

Με αφορμή τις χτεσινές εξελίξεις στο θέμα της Novartis, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε –στην ίδια εκδήλωση- ότι «το ξήλωμα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού –με φωτογραφική ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ- ήταν μια ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, της ευρωπαϊκής νομολογίας, της ίδιας της ανεξαρτησίας των Ανεξαρτήτων Αρχών, αλλά τα γεγονότα έρχονται να δείξουν ότι ήταν μόνο η αρχή. Παντού στον κόσμο η υπόθεση Novartis συνιστά μέγα σκάνδαλο, αλλά στην Ελλάδα είναι… "σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ". Με ευθύνη των ηγεσιών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αποστέλλεται μήνυμα εκφοβισμού στους προστατευόμενους μάρτυρες και τους δικαστές που, όρθιοι, ερευνούν την υπόθεση, την ίδια ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τους whistle-blowers ως ήρωες και ενισχύει τη νομοθεσία προστασίας τους».
Για μήνυμα εκφοβισμού μίλησε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και επίτιμος καθηγητής Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Την ανάγκη περιφρούρησης του ρόλου των ανεξαρτήτων αρχών, δεδομένου ότι «ο ορισμός του δημοσίου συμφέροντος δεν είναι αποκλειστικό θέμα του κράτους», υπογράμμισε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, ενώ ο K. Αρβανίτης ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης -επιπλέον του θέματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού- και σε ό,τι αφορά στα media».