ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Κίνδυνος αποψίλωσης της ΕΡΤ από τεχνικούς

Παγώνει προς το παρόν το σχέδιο «εθελουσίας εξόδου»

Την ώρα που οι σχεδιασμοί για «εθελούσια έξοδο» με πρόωρη συνταξιοδότηση προσωπικού στην ΕΡΤ σκοντάφτουν πάνω σε κυβερνητικά εμπόδια, η ΕΡΤ κινδυνεύει να μείνει χωρίς τεχνικό προσωπικό, καθώς μέσα στην επόμενη διετία συνταξιοδοτούνται εκατοντάδες τεχνικοί.
Από τις πλέον παραγωγικές..
ειδικότητες, οι τεχνικοί ήδη σπανίζουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και πανελλαδικά, λόγος για τον οποίο εξάλλου η ΕΡΤ καλύπτει ήδη μεγάλο μέρος των αναγκών με συμβάσεις με εξωτερικά συνεργεία. Το πρόβλημα ωστόσο θα ενταθεί τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς συνταξιοδοτείται η παλιά σειρά των τεχνικών, εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από το 1987, οι περισσότεροι το 1989.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 250-300 τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων θα βγουν στη σύνταξη, καθώς η ένταξή τους τότε στα «βαρέα» -πλέον έχει καταργηθεί- τους επιτρέπει να συνταξιοδοτηθούν σε μικρότερη ηλικία, στα 60-62 έτη.
Η προοπτική σχετικά άμεσης συνταξιοδότησης, αλλά και οι αντιρρήσεις της τρόικας, έχουν βάλει πάγο στα σχέδια της διοίκησης της ΕΡΤ για πρόωρη «εθελούσια έξοδο» προσωπικού. Οι σχεδιασμοί αφορούν περί τα 440 άτομα, όμως οι εκτιμήσεις κατεβάζουν το πρόθυμο προς αποχώρηση προσωπικό γύρω στα 350. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είναι αυτός που βάζει πάγο στους όποιους σχεδιασμούς. «Εγώ δεν κάνω διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την ΕΡΤ, να πάτε να κάνετε μόνοι σας» φέρεται να απάντησε όταν του κατέθεσαν το σχέδιο εθελουσίας εξόδου. Ενστάσεις κατέθεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και για τον σχεδιασμό των 100 νέων προσλήψεων, καθώς η ΕΡΤ δεν αποτελεί προτεραιότητα για προσλήψεις προσωπικού.

 Περιμένουν το Μαξίμου

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΡΤ επιδιώκει να πάρει μία πρώτη έγκριση από το Μαξίμου, το οποίο φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι μια σειρά από «εθελούσιες» όπως π.χ. και στα ΕΛ.ΤΑ. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στη σημερινή διοίκηση όχι μόνο να επισπεύσει τους σχεδιασμούς της κατά δύο χρόνια, δηλαδή και να ανανεώσει το προσωπικό της ΕΡΤ παρουσιάζοντας «έργο» και να ανταποκριθεί στα πιεστικά αιτήματα των «γαλάζιων» παιδιών που ξεροσταλιάζουν περιμένοντας κάποιου είδους «αποκατάσταση».
Σε αυτό συνηγορεί και η ηλικιακή δομή του προσωπικού της ΕΡΤ, το οποίο είναι μεγάλης ηλικίας: το 53% του προσωπικού είναι άνω των 50 χρόνων και το 30% άνω των 55, σύμφωνα με τις καταγραφές των διοικητικών υπηρεσιών της ΕΡΤ. Ώς τον περασμένο Ιούλιο εργάζονταν στην ΕΡΤ περί τους 480 τεχνικούς με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εάν προχωρήσει η «εθελουσία έξοδος», δεν θα απομείνουν περισσότεροι από 220, προοπτική που θα δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα, όχι μόνο στα κεντρικά του ραδιομεγάρου, όσο και στις περιφερειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, πολύ περισσότερο καθώς στόχος της «εθελούσιας» δεν είναι τόσο οι τεχνικοί όσο οι δημοσιογράφοι (602 άτομα τον περασμένο Ιούλιο) και οι διοικητικοί (489 άτομα).
Η «εύκολη λύση» των συμβάσεων με εταιρείες για «ενοικιαζόμενους» τεχνικούς, το outsourcing, που τόσο αγαπούν τα στελέχη της Ν.Δ., μπορεί να δουλεύει για πόστα όπως π.χ. τα εξωτερικά συνεργεία ή η ηχοληψία, όμως άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. η ροή, το master control ή η ρύθμιση εικόνας, χρειάζονται πολύμηνη εκπαίδευση.

Αγγέλα Νταρζάνου / Αυγή