ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Αν τα είχαμε κάνει εμείς αυτά στην ΕΡΤ θα μας είχατε κρεμάσει στα μανταλάκια

Τι είπε ο Τσίπρας στον Χατζή - «Όταν μπήκα στο Μαξίμου δεν ήξερα τι ήταν το κόκκινο τηλέφωνο, σήμερα έχουμε την εμπειρία» (BINTEO)

Την κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, την αναφορά για τους «αρμούς της εξουσίας», το προσφυγικό- μεταναστευτικό αλλά και τα… παρασκήνια της ΝΔ σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας   στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής» και τον Τάκη Χατζή.
«Θα μετασχηματίσουμε και θα..
διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τον ανασυγκροτήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν ο Συνασπισμός ήταν ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση. Γι αυτό και μπόρεσε από ένα κόμμα που ήταν της διαμαρτυρίας, να γίνει κυβερνητικό. Να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει έναν ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν από 8 χρόνια και δεν είναι ο ίδιος που ήταν το 2015. Έχουμε εμπειρία κυβερνητική πολύ πλούσια.», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Ξανακερδίσαμε τις εκλογές ως το κόμμα για να διαχειριστεί τα δύσκολα. Μετά από 4μιση χρόνια μεγάλων δυσκολιών, δεν υπήρχε μετά την μεταπολίτευση να υπήρχε κυβέρνηση που να πέρασε τόσες πολλές κρίσεις μαζεμένες. Χρεοκοπία, προσφυγική κρίση, εθνικά θέματα, όλα τα είχαμε εμείς. Η κάθε μία κυβέρνηση παλαιότερα είχε ένα θέμα. Δεν τα ανοίξαμε εμείς, τα βρήκαμε ανοιγμένα. Τη χρεωκοπία το προσφυγικό δεν τα ανοίξαμε εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας τις εκλογές πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, πήρε εντολή μετασχηματισμού. ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι σημασία δεν έχει το νέο όνομα που θα αποφασιστεί για το κόμμα του, αλλά το περιεχόμενο.
«Σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα βάλουμε περιεχόμενο και μετά μαρκίζα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, διότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχει την τόλμη να κάνει τον απολογισμό του έργου, είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας. Θα μας κάνει καλύτερους. Το δεύτερο στάδιο είναι το πρόγραμμα. Την επόμενη εβδομάδα θα βγει στη δημοσιότητα, το οποίο φυσικά θα εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να ξαναέρθουμε στις καρέκλες της εξουσίας, γιατί μας άρεσαν οι καρέκλες, αλλά για να είμαστε κρίσιμοι για τον τόπο. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για να δημιουργήσουμε την προοπτική και τη δυνατότητα η χώρα να πάει δυο βήματα παρακάτω και αυτοί που εκπροσωπούμε κοινωνικά, οι «πολλοί». η μεσαία τάξη, η μη προνομιούχοι, οι αδύναμοι, να τους δώσουμε προοπτική. Τότε είχαμε μνημόνια και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Περί αρμών 

Ο πρώην πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε με τη δήλωσή του περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας» και ξεκαθάρισε:
«Μιλούσα για την εκτελεστική εξουσία όταν μιλούσα για τους αρμούς της εξουσίας. Αναφερόμουν στο ναρκοθετημένο τοπίο που βρήκαμε, ένα κράτος λάφυρο που εμπόδιζε την προσπάθεια μας την 1η τετραετία. Το κρίσιμο θέμα είναι οι τεχνοκράτες να έχουν τοποθετηθεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Σε αυτό αναφερόμουν. Μιλάνε αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία επειδή έκαναν το κράτος λάφυρο και τώρα κάνουν τα ίδια» είπε και πρόσθεσε:
«Σήμερα έχουμε μια συσσωρευμένη εμπειρία, γιατί δεν αρκεί να έχεις τη βούληση αλλά πρέπει να ξέρεις και πώς θα εφαρμόσεις το κυβερνητικό σου σχέδιο. Τρία είναι τα συστατικά με τα οποία μπορείς πράγματι να χτυπήσεις το κράτος της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας: κανόνες διαφάνεια, αξιοκρατία».
Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον Μητσοτάκη ως υπουργό πριν από τις εκλογές του '15 :
«Είχε αλλάξει όλους τους διευθυντές της δημόσιας διοίκησης βάζοντας δικούς του. Δεν είναι αυτό το κράτος που μας αξίζει. Οι τεχνοκράτες οφείλουν να είναι άρτια καταρτισμένοι σε κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης κι αν λειτουργούν όχι με βάση το κομματικό τους κριτήριο αλλά με βάση ό,τι ορίζει το Σύνταγμα. Να έχουν μπει με αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι ως ρουσφέτια του παλιού πολιτικού συστήματος, όντας ρουσφέτια πολλές φορές δεν λειτούργησαν με βάση το Σύνταγμα, πολλές φορές κωλυσιεργούσαν ή και υπονόμευαν».
Ο ίδιος σχολίασε μεταξύ άλλων την επιλογή του πρωθυπουργού να βάλει στην ΕΡΤ διευθυντή, τον διευθυντή του γραφείου του, λέγοντας: «Αν τα είχαμε κάνει εμείς αυτά θα μας είχατε κρεμάσει στα μανταλάκια».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του: «Βρήκαμε...ανοιγμένη την χρεωκοπία της χώρας και την προσφυγική κρίση, εμείς τη διαχειριστήκαμε. Όταν μπήκα στο Μαξίμου δεν ήξερα τι ήταν το κόκκινο τηλέφωνο, σήμερα έχουμε την εμπειρία».
Οι διαφωνίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζουν, όμως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τις σύγκρινε με αυτές της ΝΔ, της οποίες χαρακτήρισε «λυκοφιλίες».
«Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά κόμματα, έχουμε διαφορετική κουλτούρα, ενός ζωντανού ειλικρινούς διαλόγου αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα κοινό σχέδιο που δεν αμφισβητείται, υπάρχει αλληλεγγύη και συντροφικότητα σε αντίθεση με την παράταξη της δεξιάς, όπου υπάρχει ησυχία, όμως όταν χάσει ο αρχηγός τις εκλογές ξεσπά διαλυτικός πόλεμος. Στη δεξιά υπάρχει ησυχία και από πίσω λυκοφιλίες. Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουνε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του. Εγώ έχω περάσει δυο διασπάσεις. Ο Λαφαζανης είναι ένας έντιμος άνθρωπος αλλά οι πολιτικές μας διάφορες είναι μεγάλες».
Όσο για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει: «Δεν θα σας πω την μαρκίζα...τα καλά αργούν...η μαρκίζα θα συμπυκνώνει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που θέλει να διαγράψει. Μπορεί και να σας εκπλήξει η τελική μας απόφαση για το όνομα».

Το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα

«Η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι για το πώς το διαχειρίζεται, όχι για το ποιος φταίει. Αυτοί έλεγαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται οι πρόσφυγες και ήρθε η ΝΔ και ήρθαν περισσότεροι. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 και τώρα είναι 25.000", είπε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "το μεγάλο πρόβλημα με την κυβερνητική διαχείριση είναι ότι έλεγαν προεκλογικά δύο αντιφατικά πράγματα: αποσυμφόρηση των νησιών και κανένας ξένος στην ενδοχώρα. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι αδύνατον. Είναι σα να θέλουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Εγώ δεν έχω κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτακη ούτε για το προσφυγικό ούτε για τα εθνικά θέματα. Δε λύνεται το προσφυγικό χωρίς ΝΕΤ εγκαταστάσεις, είναι σα να θέλεις να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Πάνε να σβήσουν από τον χάρτη τα 5 νησιά μας, έτσι πάνε να λύσουν το θέμα. Κάνουν ΠΝΠ γιατί ξέρουν ότι οι βουλευτές από τα νησιά δεν θα ψηφίσουν. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τις μετεγκαταστάσεις κι εκεί να βάλουμε πλάτη».
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κούνησε το δάχτυλο» στην κυβέρνηση για τον υπουργό της στο Επενδύσεων:
«Κι εγώ είχα διάφορους ακραίους το 1ο εξάμηνο. Ο κ.Γεωργιαδης δεν πουλάει τώρα βιβλία, αν η άποψη του είναι και της κυβέρνησης υπάρχει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε για το προσφυγικό/μεταναστευτικό:
«Δεν πρέπει να αφήσουν τα νησιά στην τύχη τους. Στα κρίσιμα θέματα και στο προσφυγικό και στα εθνικά δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αν φέρει η κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο για τις μετεγκαταστάσεις θα το στηρίξουμε. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατάει σε δυο βάρκες. Ή θα είναι φιλελεύθερος ή θα είναι ο πρωθυπουργός του κ.Γεωργιαδη και της Ακροδεξιάς».
Ερωτηθείς αν θεωρεί τον κ. Γεωργιάδη "ακροδεξιό ή νεοφιλελεύθερο", απάντησε ότι είναι «ακραία δεξιός στα ζητήματα ταυτότητας, και είναι ακραία νεοφιλελεύθερος στην οικονομική πολιτική».

πηγή: newpost