ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Επιστολή τεσσάρων Ενώσεων για την ΕΡΤ

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ:
ΠΡΟΣ: 1. Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Ζούλα
2. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ Κ. Γεώργιο Γαμπρίτσο
ΚΟΙΝ.: 1. Υφυπουργό παρά τον.. Πρωθυπουργό κ. Στυλιανό Πέτσα
2. Μέλη Δ.Σ. ΕΡΤ  κ.κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, Νικόλαο Ελματζιόγλου, Ιωάννα Στεφανάκη, Αριστοτέλη Μεταξά
3. Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ
4. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
Αξιότιμοι κ.κ.
Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας, διότι εδώ και καιρό έχουμε πληροφορηθεί ότι έχετε προχωρήσει στη σύνταξη οργανογράμματος στην ΕΡΤ, χωρίς ποτέ να υπάρξει πρόσκληση από την πλευρά σας για διαβούλευση με τις Περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών που εκπροσωπούν το σύνολο των δημοσιογράφων που εργάζονται στους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ .
Την ίδια αντιμετώπιση έχει από την πλευρά σας και το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) η οποία έχει αγνοηθεί παντελώς από όλη τη διαβούλευση, παρά τις προσπάθειες να υπάρξει συνάντηση μαζί σας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ όπως γνωρίζετε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας στην ενημέρωση και τον πολιτισμό. Είναι η απόδειξη ότι η ΕΡΤ είναι παντού.
Δίνει φωνή στις τοπικές κοινωνίες, αλληλοεπιδρά σε επίπεδο ενημέρωσης και πολιτισμού με το κέντρο, συνεργάζεται και δικτυώνεται σε επίπεδο δομών, αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν είναι απλώς ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά θεσμός της Δημοκρατίας. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.
Δυστυχώς, όπως έχουμε αντιληφθεί από τις διοικήσεις των τελευταίων ετών, οι περιφερειακοί σταθμοί λογίζονται ως «οι φτωχοί συγγενείς» της ΕΡΤ. Και πριν προλάβει κάποιος να σκεφτεί ότι η προαναφερόμενη άποψη συνιστά μεμψιμοιρία, αρκεί να σκεφτεί τον ελλιπέστατο τεχνολογικό εξοπλισμό των σταθμών και το έλλειμμα που παρουσιάζουν στην στελέχωσή τους (θα χαθούμε στο παρελθόν αν αναζητήσουμε την τελευταία χρονιά που έγιναν προσλήψεις, έστω με σύμβαση έργου).
Την ίδια ώρα η καθημερινή πρακτική δείχνει τον σημαντικότατο ρόλο που επιτελούν οι περιφερειακοί σταθμοί σε επίπεδο ενημέρωσης στα κεντρικά προγράμματα των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, ως απόρροια της ευσυνειδησίας των εργαζομένων στους περιφερειακούς σταθμούς.
Παρά την αδιάκοπη λειτουργία των Περιφερειακών, υπό αντίξοες συχνά συνθήκες και με ελλιπή μέσα ακόμα αναζητούμε το σχέδιο, την προοπτική, την μέριμνα, τον ουσιαστικό και θεσμικό τους ρόλο στην εταιρία, γιατί στην κοινωνία τον αναδεικνύουν καθημερινά.
Όταν η τοπικότητα, η διάχυση της πληροφορίας από το κέντρο στην περιφέρεια και από την περιφέρεια προς το κέντρο, η παρουσία της ΕΡΤ παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι αναμφίβολα το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΡΤ, έναντι όλων των άλλων ΜΜΕ.
Με αφορμή τη συζήτηση επί του νέου Οργανογράμματος και αναγνωρίζοντας στα θετικά του τις συνέργειες μεταξύ των δομών της ΕΡΤ, κυρίως τις συνέργειες των σταθμών ανά περιφέρεια, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε ότι ο Σχεδιασμός, η Συμμετοχή και η Συναίνεση είναι οι αρχές, χωρίς τις οποίες οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Πρέπει, επίσης να συμφωνήσουμε ότι το νέο Οργανόγραμμα και η διαβούλευση έρχεται χωρίς να έχει προηγηθεί η παρουσίαση του σχεδιασμού, χωρίς να γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους ανθρώπους που εν τέλει θα κληθούν να υλοποιήσουν τον όποιο σχεδιασμό.

Επί του προκειμένου.
Η ΕΡΤ έχει το προνόμιο να κατέχει το μοναδικό δίκτυο ανταποκριτών σε όλη την επικράτεια, το οποίο κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Το δίκτυο των δημοσιογράφων της Περιφέρειας που αναπνέει τον ίδιο αέρα με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ζει και εργάζεται.
Συνεπώς, πρέπει να αναγνωριστεί και να αποτυπωθεί στο οργανόγραμμα ότι η εταιρία θέλει τους Περιφερειακούς Σταθμούς ως οργανικές οντότητες ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο) με αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος, με σχεδιασμό και προγραμματισμό που θα καταθέτουν προς έγκριση.
Με διευθυντές, που θα αξιολογούνται και θα κρίνονται μετά από προκήρυξη των θέσεων τους και όχι με τοποθετήσεις αυθαίρετες και αναξιοκρατικές.
Προτάσεις
Κρίνουμε συνεπώς απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο νέο οργανόγραμμα οι εξής προτάσεις:
  • Είναι σημαντικό που οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί θα υπάγονται στη Διεύθυνση Ενημέρωσης. Ήταν πάγιο αίτημα μας. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να προβλεφθούν ξεχωριστά τμήματα ραδιοφώνου, τηλεόρασης και πολυμέσων. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν τα τοπικά ραδιόφωνα, χωρίς να χαθεί ο ενημερωτικός και τοπικός τους χαρακτήρας.
  • Η δημιουργία Διεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα σύνθετα προβλήματα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στην Ελληνική Περιφέρεια.
  • Να δοθεί η δυνατότητα κατάρτισης προϋπολογισμού στη βάση των αναγκών του κάθε Περιφερειακού σταθμού μετά από σχετική εισήγηση.
  • Να καταρτιστεί σχέδιο εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των υποδομών του κάθε σταθμού και να υλοποιηθεί
  • Να προβλεφθούν οργανικές θέσεις και να καλυφθούν με δημοσιογράφους, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, ενέργεια που θα αποδείξει τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και θα αναδείξει την προοπτική της εταιρείας.
Για τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών
της Περιφέρειας
Οι Πρόεδροι
ΕΣΗΕΜΘ                              ΕΣΗΕΠΗΝ
Νικόλαος Καρράς              Κυριάκος Κορτέσης
ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε                      ΕΣΠΗΤ
Δημήτρης Χορταργιάς        Θέμης Μπερεδήμας