ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΒΧΨΑ: Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή

«Κυβέρνηση και αφεντικά ταχτοποιούν τις “εκκρεμότητές τους’’, ρημάζουν τις ζωές των εργαζομένων στο εμπόριο, επιδιώκουν την ολοκληρωτική κυριαρχία της αγοράς στις ζωές μας». Aυτο αναφέρει σε ανακοίνωσή του Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) για το θεμα της Κυριακάτικης αργίας, τα απελευθερωμένα ωράρια και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:..
"Σε εμάς τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, γίνεται ολοένα και πιο έντονα φανερό ότι για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, για τους εργοδότες, για τις κυβερνήσεις διαχρονικά και ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, το ζήτημα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, τα απελευθερωμένα ωράρια, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με την πάροδο του χρόνου αποτελούν κεντρικά κομμάτια του παζλ που ονομάζεται καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Αποτυπώνουν τη θεοποίηση της ελεύθερης αγοράς, μια αντίληψη προτεσταντικής ηθικής που πάνω της δομήθηκε το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης.
Σε αυτή την πολιτική λογική ο χρόνος είναι χρήμα, τα πάντα διέπονται από τη λογική του κέρδους, όλα εμπορευματοποιούνται, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης γενικεύονται, οι δε εργαζόμενοι και οι ζωές τους διαρκώς απαξιώνονται. Μας μετατρέπουν σε δούλους, ενώ ο ελεύθερος χρόνος, μια βασική ανάγκη, γίνεται σιγά σιγά προνόμιο όλο και πιο λίγων, με την κοινωνική συνοχή συνεχώς να κατακερματίζεται. Με την υποτίμηση του εργατικού δυναμικού να συνεχίζεται, με την ισοπεδωτική πολιτική που συντελέστηκε από μνημόνιο σε μνημόνιο, με την ψήφιση νόμων και διατάξεων, διαρρηγνύεται η δυνατότητα του μισθωτού εργαζόμενου να διεκδικεί αξιοπρεπείς συνθήκες για τη ζωή του. Περιστέλλονται θεμελιώδεις κατακτήσεις του, στην ξεκούραση, στη διαπραγμάτευση των υλικών όρων ύπαρξής του, στην επιλογή του να καθορίζει στοιχειωδώς τη ζωή του και να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας του.
Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που καλλιεργούσε αυταπάτες και εμφανιζόταν ως μεσσίας, ενώ ανερυθρίαστα θεσμοθετούσε τον νόμο των 32 Κυριακών με ανοιχτά μαγαζιά στις τουριστικές ζώνες, έστρωσε τον δρόμο για τη σημερινή κυβέρνηση. Η οποία, όχι μόνο συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την επίθεση σε πολλά πεδία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αλλά και στο ζήτημα της κατάργησης των αργιών, επιδιώκοντας να εκπληρώσει διακαείς πόθους των εργοδοτών (από τη δεκαετία του ’90 ακόμα), γίνεται προκλητική, εξόφθαλμα φιλεργοδοτική, τρομοκρατική, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους πληβείους. Σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των ξένων αλυσίδων στο εμπόριο, των Malls, των εκπτωτικών χωριών. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Χατζηδάκη. Βγήκε την Κυριακή 3 Νοέμβρη στα μαγαζιά οικογενειακώς και ως “περήφανος πατέρας” σχολίασε το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων, κομπάζοντας μάλιστα ότι είναι δικό του, υποτιμώντας προκλητικά την οικογενειακή ζωή των χιλιάδων εργαζόμενων στο εμπόριο.
Ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος τους, ανάμεσα σε πλήθος αντεργατικών – αντικοινωνικών διατάξεων, περιλαμβάνει νέο χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία: την κατάργησή της και για όσους εργάζονται σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης. Καθίσταται πλέον πραγματικότητα αυτό που καταγράφαμε στις σχετικές ανακοινώσεις του συλλόγου: η κατάργηση της αργίας στα καταστήματα θα συμπαρασύρει ολοένα και περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων που θα κληθούν τελικά για δουλειά τις Κυριακές.
Μέσα σε όλα αυτά βρίσκει πρόσφορο έδαφος η εργοδοσία των JUMBO και ανακοινώνει την καταχρηστική της απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων της ολόκληρο τον χρόνο σε Πρέβεζα και Κατερίνη, εκβιάζοντας έτσι τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις τοπικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα, η απόφαση του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων Γεωργιάδη για τροποποίηση του νόμου 4472/2017 περί ορισμού περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, νομιμοποιεί τη λειτουργία των καταστημάτων του εμπορικού πάρκου στα Σπάτα και ειδικότερα του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen και του εμπορικού κέντρου smart park για 32 Κυριακές τον χρόνο, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τέλος, αποκαλυπτική είναι και η ανακοίνωση του ΣΤΕ για νομιμοποίηση του μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης, του Mall Αμαρουσίου, ιδιοκτησίας του ομίλου Λάτση. Η επίθεση των εργοδοτών, σε συνδυασμό με τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, η διαπλοκή και η αξιοποίηση των μηχανισμών του συστήματος, όπως ο άθλιος προπαγανδιστικός ρόλος των καθεστωτικών ΜΜΕ, αποσκοπεί στην όλο και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους και στην προώθηση των συμφερόντων τους.
Εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον δίκαιο, διαχρονικό και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, των αναγκών, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας. Ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τους αντεργατικούς νόμους, από όποιους κι αν σχεδιάζονται, ψηφίζονται και εφαρμόζονται.
Εντάσσουμε τις δράσεις μας στους ευρύτερους πολύμορφους αγώνες του ταξικού – κοινωνικού κινήματος, στο πλαίσιο της σύνδεσής τους, της συστράτευσης του συνόλου των αντιστεκόμενων και καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας. Για να μπουν μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και οι κοινωνικές ανάγκες, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Ενάντια στον εργοδοτικό αυταρχισμό, την κρατική τρομοκρατία και καταστολή που ξεδιπλώνεται στο πεδίο της εργασίας, απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και συνολικότερα στην κοινωνία.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό που οι εκβιασμοί της εργοδοσίας του JUMBO καταγγέλλονται και απαντιούνται από τους εργαζόμενους με απεργιακές κινητοποιήσεις και περιφρουρήσεις. Από κοινού δίνουμε αυτή τη μάχη, καθώς ο δίκαιος αγώνα τους είναι αναμφισβήτητα και δικός μας.
Στην προσπάθειά μας να δώσουμε δυναμική συνέχεια στις κινητοποιήσεις μας, έχουμε επιλέξει μαζί με άλλα εργατικά σωματεία τον δρόμο της κοινής, οριζόντια συντονισμένης και οργανωμένης από τα κάτω δράσης. Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε την Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 σε νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία μαζί με άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, αλλά και συνολικά τον κόσμο του αγώνα, να πλαισιώσουμε μαζικά και δυναμικά τις διαδικασίες και τις δράσεις μας.

  • Ούτε 52, ούτε 32, ούτε 8 – Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή!
  • Τα εργατικά συμφέροντα βάζουμε μπροστά, Κυριακές και νύχτες τα μαγαζιά κλειστά!
  • Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας!
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής"