ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Κλίμακα F: ένα πολιτικό μυθιστόρημα της Ελενας Χουσνή

Mια θαυμάσια λογοτεχνική καταγραφή του φαινομένου της αναβίωσης του φασισμού

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να βγάλουν το σκελετό από την ντουλάπα. Να δώσουν κίνηση σε ένα θανατολάγνο ζόμπι που μετρά εκατομμύρια θύματα στο διάβα του. Νομίζαμε ότι ο σκελετός ήταν ασφαλής εκεί μέσα. Μα φαίνεται πως από τις χαραμάδες της ντουλάπας έφτασαν οι οσμές όσων συνεχίζουν να τον αναζητούν. Η τροφή του υπήρξε πάντα το αίμα. Αυτή τη φορά όμως είναι κάτι χειρότερο. Αυτή τη φορά..
τρέφεται από τη δίψα για το αίμα. Και όσο αυτή τη δίψα την αποδεχόμαστε ως λογική, όσο τη νομιμοποιούμε με τη σιωπή μας, τόσο θα μεγαλώνει....».
Το φάντασμα του φασισμού που αναβιώνει επικίνδυνα, ένας ανελέητος πόλεμος που έχει ξεκινήσει, είναι το θέμα ενός εξαιρετικού πολιτικού μυθιστορήματος, του νέου βιβλίου της βραβευμένης συγγραφέως και δημοσιογράφου, Έλενας Χουσνή, το οποίο σημαίνει συναγερμό για τον εφιάλτη που πλανάται για μια ακόμα φορά πάνω απο την Ευρώπη.
Μια επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Ισραηλίτικη Λέσχη και η αποκάλυψη της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας, ένας κυνικός, ανερμάτιστος άνθρωπος που κινεί τα νήματα της πληροφόρησης, προωθώντας τις ειδήσεις που επιθυμεί, κατασκευάζοντας ειδήσεις, μια ομάδα νέων δημοσιογράφων και ενός διανοούμενου καθηγητή που προσπαθούν να σταθούν απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που δρουν υπόγεια και επικίνδυνα, συνθέτουν ένα σκοτεινό θρίλερ που σκοπό έχει να ταρακουνήσει τους αναγνώστες για τον μεγάλο κίνδυνο και το καταφέρνει με τρόπο καταιγιστικό.
Αποκαλυπτικό, ανατριχιαστικό και συναρπαστικό, το βιβλίο με τίτλο «Κλίμακα F», αποτελεί μια απο τις ελάχιστες προσπάθειες να καταγραφεί λογοτεχνικά το φαινόμενο της αναβίωσης του φασισμού και επιχειρεί με θαυμάσιο τρόπο να αφυπνίσει για όσα συμβαίνουν στην επίσημη πολιτική σκηνή, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, για την "μετάλλαξη" της κοινωνίας, για τον κίνδυνο που διατρέχουμε από την άκριτη υιοθέτηση απόψεων που στρέφονται κατά του άλλου -του εκάστοτε "άλλου"- για την καταγραφόμενη άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την, σε τελική ευθεία, δίκη της Χρυσής Αυγής, σε μια εποχή μάλιστα, που η θεματική είναι σε πρώτο πλάνο λόγω των επικείμενων εκλογών.

Η «Κλίμακα F» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ και η παρουσίασή του θα γίνει στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου), το Σάββατο 20 Απριλίου. Μια ημερομηνία με έντονο συμβολισμό, όπως λέει η συγγραφέας, γιατι συμπίπτει αφενός με τα γενέθλια του Χίτλερ και αφετέρου, κατά διαβολική σύμπτωση, με την επέτειο έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ F» της ΕΛΕΝΑΣ ΧΟΥΣΝΗ
«Η Έλενα Χουσνή συνθέτει με μαεστρία ένα πολιτικό μυθιστόρημα που διαθέτει έντονα στοιχεία θρίλερ ενώ δανείζεται απ΄τη φιλολογία της επιστημονικής φαντασίας χωρίς όμως να παύει να περιγράφει απολύτως ρεαλιστικά καταστάσεις που είναι πραγματικές -ακόμα και όταν μοιάζουν να μην είναι. Παράλληλα οι κύριοι χαρακτήρες παρουσιάζονται με λιτές, αδρές γραμμές δίνοντας και τον τόνο του ψυχολογικού δράματος. Ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, μια μελέτη του πώς η πλουτοκρατία θρέφει και χρησιμοποιεί τον φασισμό, πώς ο φασισμός εισδύει στους πόρους της κοινωνίας, πώς το κατευθυνόμενο διαδίκτυο αποτελεί κύριο όπλο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Είναι άραγε χαμένο το παιχνίδι; Όχι όσο υπάρχουν Άνθρωποι. Όχι όσο τα πιόνια διατηρούν ένα ψήγμα ανθρωπιάς"
Έρη Ρίτσου, συγγραφέας

Η Κλίμακα F είναι πάνω από όλα ένα αμιγώς πολιτικό θρίλερ, σκληρό, σκοτεινό, ανελέητο. Είναι ένα βιβλίο για τα χαμένα όνειρα και τις νεκρές ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά και των γενεών που θα έρθουν, για τις υποσχέσεις που αθετήθηκαν τόσο πολλές φορές. Είναι ένα βιβλίο για το τέρας που κρύβουμε όλοι μέσα μας, ένα τέρας που αρέσκεται να χειραγωγείται, που ψάχνει ευκαιρία ν’ αναδυθεί, που αποδεικνύεται τόσο ευκολόπιστο, που γίνεται μαριονέτα στα χέρια όσων κινούν τα νήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν εδώ, στην Ελλάδα, όχι σε κάποιο τριτοκοσμικό κρατίδιο της Αφρικής. Και αυτό είναι που πονάει περισσότερο. Η Έλενα περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον που όμως βρίσκεται ήδη εδώ, δίπλα μας, και όσο κι αν προσπαθούμε να πιστέψουμε πως τίποτα δεν θα συμβεί, πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά, το Κακό έχει ήδη νικήσει και εμείς εθελοτυφλούμε.
Άντζη Κουνάδη, μεταφράστρια
Η Έλενα Χουσνή παίρνει το ρίσκο να ρίξει φως σε πολλά σημεία των καιρών, να καταγράψει στις σελίδες του βιβλίου της αλήθειες που κρύβονται πίσω από προσωπεία και παραπληροφόρηση. Η γραφή της κατακεραυνωτική, χτυπάει εκεί που μας πονάει, σπάει το κακοφορμισμένο σπυρί της σύγχρονης κοινωνίας για να καθαρίσει την πληγή, αποκαλύπτει το σάπιο απόστημα μιας γενιάς που φορά παρωπίδες, που δεν διευρύνει τους ορίζοντές της, δεν υψώνει τη φωνή της σε ό,τι τη φιμώνει και την κρατάει στάσιμη σε μια νοσηρή κατάσταση. Ένα βιβλίο που θα βρει αρκετούς απέναντί του, αλλά όσα γράφονται μέσα του μας αφορούν όλους. Μήπως έφτασε η ώρα να σηκωθούμε από τα μαλακά μαξιλάρια του καναπέ μας; Μήπως έφτασε η ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή;
Ελίζα Γεωργιάδη, blogger- BookTales

                       Η Ελενα Χουσνή (φωτό: Ελεάννα Κωνσταντάκη)
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Έθνος" και "Έθνος της Κυριακής", ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της "Άλικο σαν το ...Αίμα" έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ εξ άλλου έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο "Στα άδυτα.. των δυτών" από τις εκδόσεις Δίαυλος. Από τον Ιανουάριο του 2015 έγινε μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας). Aκολούθησαν από τις εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ τα βιβλία "Χρυσή Εκδίκηση" (2016), "Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα" (2017) και "Καταραμένες Πολιτείες" (2018).