ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Κοτζιάς - Κοτρώτσος: Η μεγάλη διαπραγμάτευση

Εντός των ημερών κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο "Η μεγάλη διαπραγμάτευση - Πρέσπες" των Νίκου Κοτζιά και Σεραφείμ Κοτρώτσου.
"Η μεγάλη διαπραγμάτευση – Πρέσπες" είναι το χρονικό των συνομιλιών για την επίλυση του επί περίπου τρεις δεκαετίες εκκρεμούς εθνικού θέματος σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ. 
Σε πέντε συζητήσεις - συνεντεύξεις του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου με τον πρώην..
υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (στο πλαίσιο της εκπομπής «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ1) αποτυπώνονται όσα διαδραματίστηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Ο δημοσιογράφος ρωτά και ο υπουργός των Εξωτερικών απαντά, ξετυλίγοντας το κουβάρι της πιο συναρπαστικής διπλωματικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, η οποία κατέληξε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.
Περιγράφονται άγνωστα στιγμιότυπα από τις συνομιλίες Κοτζιά - Ντιμιτρόφ και τις επαφές των δύο πρωθυπουργών σχετικά με το πλαίσιο και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης για το όνομα, τις εγγυήσεις και τις συνταγματικές αλλαγές στον βόρειο γείτονα. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι δύο κυβερνήσεις τον αντίκτυπο στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα των δύο χωρών.
Στις συνεντεύξεις αυτές ο Νίκος Κοτζιάς αναλύει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ίδιος, τα εμπόδια και τα προβλήματα που προέκυψαν και πώς ξεπεράστηκαν, ενώ γίνεται και μια αποκαλυπτική αναδρομή στις προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς από τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Το βιβλίο συμπληρώνεται με ένα εκτενές Επίμετρο του Ν. Κοτζιά, στο οποίο αναλύονται τα μεθοδολογικά και πραγματικά προ- βλήματα της διαπραγμάτευσης και οι εναλλακτικές που υπήρχαν κάθε φορά. 
Το βιβλίο αυτό αποτελεί, επί της ουσίας, ένα «εγχειρίδιο διαπραγμά τευσης» και ένα «ενθύμιο» της πιο ενδιαφέρουσας διπλωματικής ιστορίας στη σύγχρονη εγχώρια και διεθνή –βαλκανική και ευρωπαϊκή– σκηνή. Είναι απαραίτητο εφόδιο για κάθε πολίτη που θέλει να έχει άμεση πληροφόρηση για το τι πραγματικά έγινε στην πορεία προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και ποια είναι η σημασία και οι προοπτικές αυτής της συμφωνίας.