ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019

Οι Πειρατές του Αιγαίου - Μπαρμπαρόσα

Η Μεγάλη Κάθοδος των Οθωμανών στη Μεσόγειο

«Οι Πειρατές του Αιγαίου», συνεχίζουν το συναρπαστικό ταξίδι τους με το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, την Τρίτη 16 Απριλίου στις 24.00 μέσα από τη συχνότητα του Open.
Η σειρά, που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Αυγερόπουλου, αφηγείται την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου και ..του Αιγαίου πελάγους από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα δηλαδή από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι την σύσταση του ελληνικού κράτους.
Δεσπόζουσες μορφές αυτής της άγνωστης και σκοτεινής περιόδου, είναι πειρατές και κουρσάροι κάθε εθνικότητας, που σπέρνουν τον τρόμο στις ακτές και στη θάλασσα.
Επί τέσσερις αιώνες κατακτούν, λεηλατούν και καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, παίρνοντας για λεία τους αγαθά και ανθρώπους, τους οποίους θα τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα των Κυκλάδων, ή της Βόρειας Αφρικής. Η δράση τους άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στους παράκτιους πληθυσμούς, διαμόρφωσε την αρχιτεκτονική των νησιών και πέρασε στην λαϊκή παράδοση.
«Οι Πειρατές του Αιγαίου» ζωντανεύουν μια εποχή βουτηγμένη στην αλμύρα και στο αίμα. Με συνεντεύξεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, με σύγχρονα γυρίσματα στους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, με δραματοποιημένες σκηνές που οπτικοποιούν την δράση των πρωταγωνιστώνκάθε επεισοδίου, με 3D γραφικά που ζωντανεύουν αιματηρές ναυμαχίες και με έρευνα σε έργα τέχνης, χάρτες και γκραβούρες, η σειρά αφηγείται 400 σκοτεινά χρόνια από την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου. Το σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, και το σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, εθνοτήτων και θρησκειών.
Μια άγνωστη ιστορία που πρέπει να ειπωθεί, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στο δεύτερο επεισόδιο θα δούμε την άγνωστη ιστορία των αδελφών Μπαρμπαρόσα. Ένα όνομα, δύο άνθρωποι. Δύο αδέλφια, που ξεκινώντας από το νησί της Λέσβου τον 16ο αιώνα, γίνονται πειρατές, κουρσάροι, ηγέτες του Αλγερίου, σωτήρες των Μουσουλμάνων της Ανδαλουσίας και εφιάλτης των χριστιανικών πληθυσμών της Μεσογείου, τους οποίους σαρώνουν σε ξηρά και θάλασσα.
Όταν ο Ορούτς πέφτει νεκρός από το σπαθί των Ισπανών, ο Χιζίρ ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για τον αδελφό του και πνίγει στο αίμα τους «άπιστους» σε έναν ασίγαστο Ιερό Πόλεμο εναντίον της Δύσης. Ο Σουλτάνος τον ανακηρύσσει Αρχιναύαρχο ολόκληρου του Οθωμανικού Στόλου, και ο Μπαρμπαρόσα εγκαθιδρύει την απόλυτη κυριαρχία της Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Η μεγάλη κάθοδος των Οθωμανών στη θάλασσα είναι πλέον γεγονός.
Βασικοί Συντελεστές Επεισοδίου:
Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή
Σκηνοθεσία: Χρίστος Γεωργίου
Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
Έρευνα: Δημήτρης Δεμεσούκας, Φένια Χαλά
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κώτσου
Αφήγηση: Σολ Σαλτιέλ
Μια παραγωγή της SmallPlanet Productions και του Open Beyond TV ©2019