ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

«Κλειδί» η Μεγάλη Τετάρτη για πρόωρες εκλογές

Το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο πολιτικά για τον Πρωθυπουργό και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος δέχεται εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, με δεδομένο ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνουν το σενάριο του Μαΐου και άλλα που προτείνουν την διεξαγωγή εκλογών τον..
Οκτώβριο, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Την ίδια ώρα όμως, οι κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο κυβέρνησης συνηγορούν, ακόμα και «μαρτυρούν», ότι όλα στο Μαξίμου κινούνται γύρω από τον Μάιο. Άλλωστε, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το κυβερνών κόμμα έχει δρομολογήσει μία σειρά εξελίξεων που φτιάχνουν ένα γερό αφήγημα για εκλογές τον Μάιο. Γιατί λοιπόν, να ψάξει νέο αφήγημα τον Οκτώβριο, όταν τώρα το έχει έτοιμο, στρωμένο και δρομολογημένο;

Κρίσιμη μέρα η Μεγάλη Τετάρτη

Την Μεγάλη Τετάρτη, ανακοινώνεται και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές.
Με μία ρύθμιση θα μπορούσε η κυβέρνηση να προκηρύξει την διενέργεια του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 Μαΐου, έτσι ώστε στις 26 Μαΐου που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, να συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Να φέρει δηλαδή τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μία βδομάδα μπροστά, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να κάνει τις εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών. Με αυτόν τον τρόπο και τον πολιτικό αιφνιδιασμό που θα προκαλούσε η συγκεκριμένη ημερομηνία της 19ης Μαίου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ρισκάρει το κόστος του να πάει σε εκλογές, έχοντας υποστεί μία ενδεχόμενη ήττα σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.
Τα δεδομένα που συγκροτούν την επιχειρηματολογία για εκλογές τον Μάιο:

Ολοκληρώνεται ο κύκλος της σκανδαλολογίας
Η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά, και όχι μόνο, την σκανδαλολογία γύρω από την υπόθεση Novartis, με δύο «βαριά ονόματα» της αντιπολίτευσης να πρωταγωνιστούν σε αυτό που η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Η εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου στη Novartis θα συζητηθεί άμεσα στη Βουλή. Την προσεχή Πέμπτη 18 Απριλίου θα εξεταστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής το εισαγγελικό αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του (ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του), ενώ την επομένη ημέρα η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατέστησε σαφές ότι την Παρασκευή η συζήτηση για την άρση ασυλίας, θα είναι αυτή και μόνο αυτή που υποδεικνύει ο Κανονισμός της Βουλής. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν και την υπόθεση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να φτάνει στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Σειρά θετικών νομοσχεδίων
Η κυβέρνηση επισπεύδει μια σειρά νομοσχεδίων με θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, με πρώτο και κρισιμότερο αυτό της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι αρμόδιοι υπουργοί ισχυρίζονται ότι θα περάσει από τη Βουλή πριν το Πάσχα.
Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και της παραχώρησης βραχονησίδων για τουριστική εκμετάλλευση, είναι ένα νομοσχέδιο που η Νέα Δημοκρατία ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, δεν θα τολμούσαν καν να το περάσουν, υπό τον φόβο των αντιδράσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως, όχι μόνο το περνάει, αλλά αποδεικνύεται ότι το κάνει και με μεγάλη βιασύνη. Παγίως, ένα τέτοιο νομοσχέδιο αποτελούσε αίτημα των μεγάλων επιχειρηματιών που ασχολούνται με τις τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο για το εκπαιδευτικό, έστω και αν πολλοί διαφωνούν με την ουσία του, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα το πιστωθεί ως θετικό μέτρο.
Σημειώνεται ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, πως του φάνηκε η συγκέντρωση στο Ολυμπιακό στάδιο του Γαλατσίου εκείνος του απάντησε: "Πρόεδρε μετά από αυτό μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θες".
Η συζήτηση είναι ακόμα στο τραπέζι, η Μεγάλη Τετάρτη είναι η μέρα που θα κρίνει πολλά.

- από ρεπορτάζ του Tάκη Χατζή στο newpost