ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πρόστιμα για την υπερβολική έκθεση υποψηφίων στα ΜΜΕ

Τσουχτερά πρόστιμα για τις ανισότητες στη χρήση των ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο, προβλέπει ο νομοθέτης ο οποίος προειδοποιεί τους “διαπλεκόμενους” και οικονομικά εύρωστους υποψήφιους των αυτοδιοικητικών εκλογών, να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι χρηματικές ποινές που προβλέπονται, κυμαίνονται..από 50.000 έως 150.000 ευρώ και αφορούν τους υποψηφίους αλλά και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.
Κατ αρχάς, απαγορεύεται στους επικεφαλής συνδυασμών αλλά και στους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους να παρουσιάζουν, άμεσα ή έμμεσα, κάθε είδους εκπομπές. Αυτό ισχύει για όλα τα ΜΜΕ αλλά και το διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι προσωπικές ιστοσελίδες των υποψήφιων και των Συνδυασμών. Επίσης για τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ, υπάρχουν όρια: σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας επιτρέπονται δύο εμφανίσεις, στα τοπικά η περιφερειακά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια επιτρέπεται μία φορά, όπως επίσης μία φορά επιτρέπεται και στα κανάλια του διαδικτύου. Όταν μιλάμε για εμφανίσεις μιλάμε για προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων και συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις ή σε δελτία ειδήσεων προεκλογικής τους δραστηριότητας.
Υπάρχει εξαίρεση για τους επικεφαλής των συνδυασμών, που λέει ότι μπορούν να μετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις “χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων, μέχρι την ανακήρυξη των υποψήφιων και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, τουλάχιστον, τρεις ακόμη συνυποψήφιοι τους. Επίσης “μετά την ανακήρυξη των Συνδυασμών, στις ανωτέρω συζητήσεις απαιτείται η πρόσκληση για συμμετοχή των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των ανακηρυχθέντων”. Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, καλούνται υποχρεωτικά οι Επικεφαλής των Συνδυασμών που συμμετέχουν.
Να σημειωθεί πάντως πως επισήμως προεκλογική περίοδος είναι το χρονικό διάστημα των 30 ημερών, που προηγείται της ψηφοφορίας του Α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Φ.Δ. / dailythess